Η Ασία πόλος έλξης της παγκόσμιας κρουαζιέρας

Η Ασία πόλος έλξης της παγκόσμιας κρουαζιέρας

77
Η Ασία πόλος έλξης της παγκόσμιας κρουαζιέρας

Η αγορά της κρουαζιέρας στην Ασία αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς με τους Κινέζους να αναδεικνύονται σε λάτρεις των κρουαζιερόπλοιων. Το 2016 σχεδόν 2.000.000 Κινέζοι επέλεξαν ένα πακέτο κρουαζιέρας, αντιπροσωπεύοντας το 9% επί του συνόλου των επιβατών κρουαζιέρας, διεθνώς, ένας αριθμός που αναμένεται να αγγίξει τα 6.000.000 έως το 2024.

Η ανάπτυξη της κινέζικης κρουαζιέρας έχει στρέψει το ενδιαφέρον των κολοσσών της παγκόσμιας κρουαζιέρας προς την Κίνα και εταιρείες όπως η Royal Caribbean Cruises Ltd. και Carnival Corp. έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στην Ασία με νέα πολυτελή πλοία επιχειρώντας να πάρουν ένα κομμάτι της πίτας.

Όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη, πλέον, απειλή από τις ασιατικές εταιρείες κρουαζιέρας όπως είναι η Dream Cruises, η οποία ανήκει στον όμιλο Genting Hong Kong. Η τελευταία πέρυσι παρέλαβε από τα γερμανικά ναυπηγεία Meyer Werft στο Πάπενμπουργκ της Κάτω Σαξονίας το Genting Dream, το πρώτο της κρουαζιερόπλοιο, ενώ πριν από λίγες ημέρες παρέλαβε και το δεύτερό της, το World Dream, το οποίο προορίζεται για κρουαζιέρες σε Κίνα, Βιετνάμ και Φιλιππίνες.

Μάλιστα, το πρώτο κινεζικής ναυπήγησης κρουαζιερόπλοιο αναμένεται να παραδοθεί το 2023, ενώ από το 2024 έως το 2028 θα παραδίδεται ένα πλοίο ανά έτος. Τα κινέζικα κρουαζιερόπλοια θα κατασκευαστούν στο ναυπηγείο Waigaoqiao Shipbuilding Co Ltd, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο της China State Shipbuilding Corporation – CSSC.

Ο στόχος των κινέζικων εταιρειών κρουαζιέρας, όμως, είναι να μπορέσουν σύντομα να ναυπηγούν τα κρουαζιερόπλοιά τους σε εγχώρια ναυπηγεία, κάτι που θα απειλήσει άμεσα την ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία και κυρίως την γερμανική και την ιταλική. Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των νέων εντολών ναυπήγησης το 43% αφορά σε κρουαζιερόπλοια, ενώ για την περίοδο 2017-2026 αναμένεται να ναυπηγηθούν περισσότερα από 97 κρουαζιερόπλοια, η αξία των οποίων αγγίζει τα 53 δις δολάρια.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ALEX HOFFORD

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.