Σε άνοιγμα της οικονομίας της προχωρά η Κίνα

Σε άνοιγμα της οικονομίας της προχωρά η Κίνα

83
Σε άνοιγμα της οικονομίας της προχωρά η Κίνα

Σύμφωνα με την South China Morning Post, οι ηγέτες της Κίνας δήλωσαν στους υπουργούς της χώρας ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει νέα ανοίγματα στην οικονομία της χώρας με στόχο την προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων, σε μία περίοδο που ο Τραμπ επικρίνει τις εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου ως αθέμιτες. Αρκετές πλέον ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην χώρα έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους για την περιορισμένη πρόσβασή τους σε συγκεκριμένες αγορές και καυτηριάζουν πολιτικές επιλογές και πρακτικές με τις οποίες το Πεκίνο περιορίζει τη διείσδυσή τους εντός συγκεκριμένων ολιγοπωλιακών αγορών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κίνας δημοσίευσε πρόσφατα ένα λεπτομερή κατάλογο με ενέργειες που ενθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις στην χώρα. Σύμφωνα με τον κατάλογο τα υπουργεία της χώρας και οι σχετικές κυβερνητικές υπηρεσίες πρέπει να καταρτίσουν σαφή χρονοδιαγράμματα για το άνοιγμα κλάδων της οικονομίας της Κίνας, όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η ναυπήγηση πλοίων, οι επισκευές αεροσκαφών, οι σιδηροδρομικές- επιβατικές μεταφορές, τα πρατήρια καυσίμων, οι τραπεζικές και χρηματιστηριακές υπηρεσίες κ.ά.

Επίσης το υπουργείο εξωτερικών και το υπουργείο δημόσιας ασφάλειας κλήθηκαν να διευκολύνουν με ενέργειές τους όσους αλλοδαπούς επιθυμούν να ζήσουν και κυρίως να εργαστούν στην Κίνα.

Το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, όπως αναφέρει η South China Morning Post, έχει αναθέσει επίσης στις φορολογικές αρχές της χώρας να επεξεργαστούν φορολογικές ελαφρύνσεις για να ενθαρρύνουν τις ξένες εταιρείες να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στην Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς υψηλής τεχνολογίας και στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της χώρας.

Η Κίνα παραμένει κύριος αποδέκτης άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά φαίνεται να χάνει την ελκυστικότητά της για τους επενδυτές, λόγω του αυξανόμενου πλέον κόστους ζωής και της περιορισμένης πρόσβασης στις εσωτερικές αγορές.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να ανοίξει τις αγορές της Κίνας σε ξένες επενδύσεις, ενώ ο Πρόεδρος Xi Jinping ανέφερε πρόσφατα ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί στην χώρα ένα σταθερό, δίκαιο, διαφανές και προβλέψιμο περιβάλλον για τις ξένες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον περασμένο Ιούλιο η χώρα προσέλκυσε άμεσες ξένες επενδύσεις αξίας $72,6 δις, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 1,2% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το θέμα είναι εάν η Λερναία Ύδρα του τεράστιου και ανεξέλεγκτου πλέον κινεζικού δημοσίου συστήματος, ειδικά στα κεντρικά και δυτικά της αχανούς χώρας, θα ανταπεξέλθει άμεσα (και με διαφάνεια) στις προσταγές του Πεκίνου. Αυτό θα είναι το νέο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τους φορείς της χώρας που θέλουν να τονώσουν ξανά την “όρεξη” του λαβωμένου δράκου.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/LanTY

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.