Αυξημένη η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες του OPEC

Αυξημένη η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες του OPEC

58
Αυξημένη η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες του OPEC

Σύμφωνα με το “Oil & Gas Journal”, τον περασμένο Ιούλιο η συνολική ημερησία παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες- μέλη του OPEC αυξήθηκε κατά 173.000 βαρέλια σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο, φτάνοντας τα 32,87 εκατ. βαρέλια κατά μέσο όρο ημερησίως.

Τον περασμένο μήνα καταγράφηκε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη και στη Νιγηρία, κατά 154.000 και 34.300 βαρέλια αντίστοιχα, συγκριτικά με τον περασμένο Ιούνιο, αγγίζοντας κατά μέσο όρο πάνω από 1 εκατ. και 1,75 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα, σε ημερήσια βάση. Να σημειωθεί ότι αυτές οι δύο χώρες έχουν εξαιρεθεί από τη συμφωνία του OPEC για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου για τον περασμένο μήνα παρατηρήθηκε επίσης στη Σαουδική Αραβία (+31.800 βαρέλια/ημέρα), στο Ιράν, στο Κατάρ και στη Γκαμπόν.

Αντίθετα, όπως αναφέρεται στο “Oil & Gas Journal”, μείωση παρατηρήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Ιράκ (-33.100 βαρέλια/ημέρα), στην Ανγκόλα (-19.300 βαρέλια/ημέρα), στη Βενεζουέλα (-15.800 βαρέλια/ημέρα), στο Κουβέιτ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Αλγερία.

Σύμφωνα με τον OPEC τον περασμένο Ιούλιο η προσφορά πετρελαίου από χώρες εκτός του Οργανισμού αυξήθηκε κατά 520.000 βαρέλια ημερησίως, σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο. Η αυξημένη προσφορά προήλθε κυρίως από τον Καναδά, τη Νορβηγία, την Κολομβία κ.ά., ενώ μειωμένη ήταν η προσφορά από Μεγάλη Βρετανία, Κίνα, Μεξικό και Αζερμπαϊτζάν.

Επιπλέον, πάντα με εκτιμήσεις του OPEC, αναμένεται ότι μέσα στο τρέχον έτος η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ανέλθει σε 96,49 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο, με την ζήτηση να αυξάνεται κατά 1,37 εκατ. βαρέλια/ημέρα, οδηγώντας σε γρήγορη αναδιάρθρωση της πετρελαϊκής αγοράς.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/WALLACE WOON

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.