Μεγάλες προκλήσεις για τη ναυλαγορά των χημικών φορτίων

Μεγάλες προκλήσεις για τη ναυλαγορά των χημικών φορτίων

156
Μεγάλες προκλήσεις για τη ναυλαγορά των χημικών φορτίων

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του «Chemical Forecaster», που δημοσιεύεται από την Drewry, ο στόλος των πλοίων που μεταφέρουν χημικά φορτία και φυτικά έλαια προβλέπεται να αυξηθεί ταχύτερα από την αντίστοιχη ζήτηση. Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι μέχρι τα τέλη του 2017 η ζήτηση για χημικά φορτία και φυτικά έλαια θα αυξηθεί κατά 2,9%, ενώ η αύξηση χωρητικότητας πλοίων μεταφοράς χημικών φορτίων θα είναι της τάξεως του 9,5%, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων ετών.

Η ναυλαγορά των χημικών φορτίων αντιμετωπίζει υπερπροσφορά χωρητικότητας λόγω των αυξημένων ναυπηγήσεων αλλά και λόγω της μετατροπής πολλών δεξαμενόπλοιων σε πλοία μεταφοράς χημικών φορτίων. Όπως αναφέρει η έκθεση της Drewry, η υπερπροσφορά χωρητικότητας θα ενισχυθεί περαιτέρω μέχρι το 2021, καθώς αναμένονται πολλές παραδόσεις νέων πλοίων τύπου MR. Παρά το γεγονός ότι η Σύμβαση του Ballast Water Management θα οδηγήσει πολλά πλοία παλαιότερης τεχνολογίας προς διάλυση, από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να επέλθει ισορροπία στη συγκεκριμένη αγορά με αποτέλεσμα για τα επόμενα δύο χρόνια να χαρακτηρίζεται από μειωμένους ναύλους σε μεγάλες διαδρομές.

Η κα Hu Qing, επικεφαλής αναλύτρια της Drewry, επισημαίνει ότι το τρίμηνο που διανύουμε η αγορά των χημικών φορτίων αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις αναφορικά με τις μειωμένες τιμές των ναύλων σε μεγάλες διαδρομές και πως είναι πλέον δύσκολο να αποτραπεί η καθοδική πορεία που έχουν πάρει οι ναύλοι.

Drewry Photo

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.