Μείωση των εισαγωγών άνθρακα από την Κίνα

Μείωση των εισαγωγών άνθρακα από την Κίνα

72
Μείωση των εισαγωγών άνθρακα από την Κίνα
Φωτο: Flickr/ Tim Hetrick

Της Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

Οι εισαγωγές άνθρακα προς την Κίνα μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο 5 μηνών στη διάρκεια του Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων. Οι φανερές προσπάθειες της κυβέρνησης της Κίνας για καταπολέμηση της ρύπανσης παρεμπόδισαν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να προχωρήσουν σε αγορές φθηνότερων καυσίμων από το εξωτερικό και να προκαλέσουν καθυστερήσεις σε λιμένες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Thomson Reuters, οι αφίξεις αποστολών του άνθρακα στην Κίνα ανήλθαν σε 19,46 εκ. τόνους τον Ιούλιο, σημειώνοντας 10% μείωση από τον Ιούνιο και 8% μείωση από τον περασμένο Ιούλιο.

Η έντονη επιβράδυνση της θαλάσσιας ζήτησης άνθρακα από τον παγκόσμιο εισαγωγέα, την Κίνα, προκαλεί έντονες ανησυχίες για τη διαθέσιμη προσφορά από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς, όπως την Αυστραλία, την Ινδονησία και τη Ρωσία. Ωστόσο, η επιβράδυνση του Ιουλίου δε μπορεί να ανατρέψει προς τον παρόν τη συνολική αύξηση των Κινεζικών εισαγωγών,  καταγράφοντας  18% ετήσια αύξηση, που αντιστοιχεί σε 153 εκ τόνους.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας φαίνεται ότι δε θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τη τωρινή μείωση της τιμής του άνθρακα από την υπερπροσφορά , λόγω της καταστολής λειτουργίας των εγχώριων ανθρακωρυχείων για μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και τη τωρινή συσσώρευση των λιμενικών αποθεμάτων. Εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι χρειάζονται περίπου 40 μέρες για την πλήρη αξιοποίηση των τωρινών αποθεμάτων και την επαναφορά λιμενικής συμφόρησης που θα οδηγήσει σε επιπλέον ζήτηση απασχόλησης των  πλοίων bulkers, μεγέθους, κυρίως,  ‘panamax’.

Ένα επιπλέον στοιχείο που εντείνει της ανησυχίες για την αρνητική επιρροή της στρατηγικής που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση του Πεκίνου, είναι η πρόσφατη είδηση ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός Shenhua Energy ανέστειλε τη λειτουργία στα δυο μεγάλα ανθρακωρυχεία στις 3 Αυγούστου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειμμα 3 εκ τόνων άνθρακα. Αναμένεται να δούμε τις κινήσεις της κυβέρνησης, τις επόμενες μέρες, προκειμένου να αποτρέψει μια ενδεχόμενη έλλειψη εγχώριου άνθρακα και να αυξήσει τη θαλάσσια ζήτηση στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.