Θεαματική άνοδο για τις εξαγωγές του άνθρακα από τις ΗΠΑ

Θεαματική άνοδο για τις εξαγωγές του άνθρακα από τις ΗΠΑ

77
Θεαματική άνοδο για τις εξαγωγές του άνθρακα από τις ΗΠΑ
Φωτο: Flickr/ jon

Της Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

Μια απρόσμενη τάση από την Αμερική έρχεται να τονώσει τη συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική απόδοση της ναυλαγοράς του χύδην ξηρού φορτίου κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου της φετινής χρονιάς.

΄Υστερα από χρόνια αρνητικής ανάπτυξης, οι θαλάσσιες εξαγωγές του άνθρακα από την Αμερική αναμένεται να παρουσιάσουν θεαματική άνοδο για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τρίτο τρίμηνο του 2016, οι αμερικάνικες εξαγωγές παρουσίασαν τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2007. Ωστόσο, η Αμερική φάινεται να επιδιώκει τώρα να εξασφαλίσει τη δυναμική της επιστροφή και να καταστεί, εκ νέου, κυρίαρχος παράγοντας στην παγκόσμια θαλάσσια μεταφορά άνθρακα.

Η αύξηση αυτή οφείλεται, κυρίως, στην αυξανόμενη ζήτηση από την Ευρώπη, καθώς για τους πρώτους μήνες του 2017, εκτιμάται ότι εισήγαγε το 44% του συνόλου των εξαγωγών άνθρακα στις ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές άνθρακα από την Αμερική προς την Ευρώπη καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος της απασχόλησης των πλοίων bulkers μεγέθους panamax και capesize. Ωστόσο, η Ανατολική Ασία είναι αυτή που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη μελλοντική ευφορία της ναυλαγοράς, καθώς παράγει ένα σημαντικό ποσό τόνων μιλίων σε σχέση με άλλους προορισμούς.

Τη φετινή χρονιά, οι αγοραστές της Ανατολικής Ασίας έχουν επιταχύνει την εισαγωγή του άνθρακα των ΗΠΑ σημειώνοντας εντυπωσιακή ετήσια αύξηση 113% . Σύμφωνα με ανάλυση της BIMCO, οι σημαντικότεροι εισαγωγείς της βιομηχανίας χύδην ξηρού φορτίου είναι η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, που παράγουν το 46% των συνολικών τονοχιλιομέτρων. Σε σύγκριση με την περίοδο του 2016, η αύξηση του συνολικού όγκου των εξαγωγών από την Αμερική προς τη Ανατολική Ασία δημιούργησε 24% επιπλέον τόνο χιλιόμετρα.

Αν οι εξαγωγές άνθρακα από την Αμερική παραμείνουν υψηλές καθόλου τη διάρκεια του 2017 θα έχουν ισχυρή επιδράση στην παγκόσμια θαλάσσια ζήτηση του ανθρακά και θα υποστηρίξουν τη συνολική βελτίωση της βιομηχανίας χύδην ξηρού φορτίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.