Ινδία: σημαντική ενίσχυση του εθνικού δικτύου εσωτερικής ναυσιπλοΐας

Ινδία: σημαντική ενίσχυση του εθνικού δικτύου εσωτερικής ναυσιπλοΐας

37
Ινδία: σημαντική ενίσχυση του εθνικού δικτύου εσωτερικής ναυσιπλοΐας
Φωτο: Flickr/ Smeet

Προχωρούν εντατικά τα σχέδια για την ανάπτυξη του δικτύου εσωτερικής ναυσιπλοΐας της Ινδίας, το οποίο είχε ανακοινωθεί από το Νέο Δελχί τον Ιούλιο.

Στο στρατηγικό σχεδιασμό της ινδικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, βρίσκεται η ανάπτυξη της πολυτροπικής συνδεσιμότητας του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας, συμπεριλαμβανομένων 16 τερματικών σταθμών εσωτερικής ναυσιπλοΐας. Σημειώνεται, πως στο επίκεντρο ενδιαφέροντος της ινδικής κυβέρνησης είναι η καλύτερη διασύνδεση των επαρχιών της Ινδίας με το γειτονικό Μπαγκλαντές.

Στόχος της ανάπτυξης του δικτύου εσωτερικής ναυσιπλοΐας είναι η μείωση του κόστους και του χρόνου μεταφοράς φορτίων από το Μπαγκλαντές, στην ενδοχώρα της Ινδίας.

Νέα σημαντική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η υπογραφή σύμβασης παραχώρησης με την Summit Alliance Port Limited (SAPL), για την ανάπτυξη και διαχείριση τερματικών σταθμών εσωτερικής ναυσιπλοΐας στην Καλκούτα και την Πάτνα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία τερματικών σταθμών με έδρα το Μπαγκλαντές, Summit Group, ηγείται του επιχειρηματικού σχήματος SAPL, το οποίο “κέρδισε” το σχετικό διαγωνισμό παραχώρησης τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ έχει δεσμευτεί για την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους $3 εκ.

Σημειώνεται πως κατά το μήνα Απρίλιο, η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε τη χορηγία δανείου ύψους $375 εκ. στην Ινδία, προκειμένου να αναπτύξει το δίκτυο εσωτερικής ναυσιπλοΐας της.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.