Ένας λιμένας- σταθμός για την ανάπτυξη της κάποτε ναυτομάνας Μάνης

Ένας λιμένας- σταθμός για την ανάπτυξη της κάποτε ναυτομάνας Μάνης

147
Ένας λιμένας- σταθμός για την ανάπτυξη της κάποτε ναυτομάνας Μάνης
Φωτο: Ντία Τζανετέα

Ένα σπουδαίο έργο, η επέκταση του λιμένα του Γυθείου, παραδόθηκε σε χρήση, μετά τα εγκαίνια στα οποία παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων (ΓΓΛΛΠΝΕ) Χρήστος Λαμπρίδης. Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013, με προϋπολογισμό 14.000.000€ και το υλοποίησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο κ. Χρήστος Λαμπρίδης επεσήμανε ότι με την επέκτασή του, το Λιμάνι Γυθείου μπορεί πλέον να καθιερωθεί ως προορισμός στο πρόγραμμα επισκέψεων των εταιρειών κρουαζιέρας, γεγονός που θα έχει σημαντικές ευεργετικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Όπως είπε, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε ένα σπουδαίο έργο, το οποίο αποτελούσε για πολλά χρόνια αναπτυξιακό στόχο της τοπικής κοινωνίας. Ο κ. Λαμπρίδης τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου αυτή η υποδομή να αποδώσει τα μέγιστα στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Το νέο Λιμάνι θα μπορεί να φιλοξενεί ένα (01) κρουαζιερόπλοιο μήκους μέχρι 200 μέτρων στην εξωτερική πλευρά του προσήνεμου μόλου, 2 επιβατηγά- οχηματαγωγά πλοία μήκους 100μ. και ένα φορτηγό πλοίο μήκους 80 μ. Ο κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό του Συστήματος Λιμενικής Διακυβέρνησης, με την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως είπε υπάρχει ειδικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων έργων στα λιμάνια, από τους Φορείς Διαχείρισης, ώστε αυτοί να διαχειρίζονται τις υποδομές τους, με γνώμονα την ανάπτυξη και βελτίωση της λειτουργίας των λιμανιών της αρμοδιότητάς τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δυο τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί έργα άνω των 100 εκ. € και παράλληλα στο πλαίσιο διαμόρφωσης των τελικών προτάσεων για την ένταξη λιμενικών έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2017, η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, ενημέρωσε τους Φορείς Διοίκησης Λιμένων, προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.

Ο κ. Λαμπρίδης, συνοδευόμενος από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρο Αραχωβίτη επισκέφτηκε το τοπικό Λιμεναρχείο, όπου συναντήθηκαν με το Λιμενάρχη, Πλωτάρχη ΛΣ Παναγιώτη Γιαννουράκο και ενημερώθηκαν σχετικά με τα θέματα λειτουργίας του λιμένα. Στη συζήτηση που ακολούθησε παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες για την καλύτερη αξιοποίηση των νέων υποδομών, με στόχο την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, όπως και άλλα ζητήματα. Ο κ. Γιαννουράκος ενημέρωσε για θέματα που αφορούν τη δράση του Λιμενικού Σώματος στην ευρύτερη περιοχή.

ΓΓ_ΓΥΘΕΙΟ_Ρ_m

Ο κ. Λαμπρίδης συναντήθηκε ακόμα με το Δήμαρχο Γυθείου, κ. Πέτρο Ανδρεάκο και με την Αντιδήμαρχο, κα Γεωργία Πυροφώνη. Ακολούθησε μεγάλη συνάντηση εργασίας, με τη συμμετοχή των κκ. Λαμπρίδη, Ανδρεάκου, και της κ. Πυροφώνη, στην οποία πήραν μέρος ο κ. Αριστοτέλης Παπαδόπολης, στέλεχος της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών του ΥΝΑΝΠ, και πολλοί τοπικοί παράγοντες. Θέμα της συνάντησης ήταν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις και ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης, και σημειώθηκε ιδιαίτερα η διάθεση εξεύρεσης των βέλτιστων λύσεων. Ο κ. Λαμπρίδης διαβεβαίωσε τον κ. Ανδρεάκο, ότι το Υπουργείο θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά του, ώστε το λιμάνι να αποκτήσει σύντομα όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα του επιτρέψουν να καταστεί απόλυτα λειτουργικό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Γύθειο, ο κ. Λαμπρίδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νομού Λακωνίας κ. Δημήτρη Πετροπουλάκη, με τον οποίο συζήτησε την προοπτική αξιοποίησης των Λιμενικών Εγκαταστάσεων σε περιοχές αρμοδιότητάς του. Ιδιαίτερα για την περιοχή της Ελαφονήσου αναφέρθηκαν στις αναπτυξιακές προοπτικές που διανοίγονται μετά την χάραξη της χερσαίας ζώνης, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.