Πρόσω ολοταχώς για τους ελληνικούς δορυφόρους. Η Ελλάδα τολμά!

    190
    Πρόσω ολοταχώς για τους ελληνικούς δορυφόρους. Η Ελλάδα τολμά!

    Σε τροχιά ανάπτυξης και δραστηριοποίησης ακόμα και στο διάστημα με εφαλτήριο την εγχώρια παραγωγή υψηλής τεχνολογίας, επιχειρεί να μπει η Ελλάδα όπως μεταδίδει ο  Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ. Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται η δραστηριότητα της κατασκευής και ανάπτυξης τριών νέων μικροδορυφόρων που ολοκληρώνουν ερευνητικές ομάδες ελληνικών πανεπιστημίων. Η ανάπτυξη των τριών νέων μικροδορυφόρων, οι οποίοι θα κατασκευαστούν εξ ολοκλήρου από τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Πατρών  και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εντάσσεται σε πανευρωπαϊκή δράση, που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, μετά από σχετική πρόβλεψη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

    Με τους νέους μικροδορυφόφους, που αναμένεται να είναι πλέον έτοιμοι προς εκτόξευση σε 18 μήνες, θα δοθεί στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά και προς αξιοποίηση από τον ιδιωτικό τομέα, η δυνατότητα εφαρμογών παρατήρησης – παρακολούθησης της Γης, η ανάπτυξη νέων τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών, αλλά και η βελτίωση των ερευνητικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών των εξειδικευμένων ερευνητών που εξειδικεύονται σε επιμέρους τομείς των θετικών επιστημών σε ελληνικά Ιδρύματα.

    Κατά  την ανακοίνωση του SEPE η εν λόγω δράση θα αποτελέσει μέρος της προσπάθειας για προσέλκυση Ελλήνων ερευνητών, που ασχολούνται με τον τομέα του διαστήματος και σήμερα εργάζονται στο εξωτερικό, ενώ για την κατασκευή των μικροδορυφόρων θα απασχοληθούν ερευνητές ελληνικών Πανεπιστημίων. Παράλληλα θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί και ελληνική τεχνολογία. Θα αποτελέσει δε, σε συσχετισμό με ειδικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, πλατφόρμα εκπαίδευσης για την εξειδίκευση νέων επιστημόνων.

    “Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που μπορεί να φέρει πίσω στη χώρα μας επιστήμονες που ασχολούνται με τον τομέα του διαστήματος, αλλά και να δημιουργήσει νέες δυνατότητες παραγωγής και απασχόλησης σε μία σειρά από τομείς. Οι εφαρμογές, που θα προκύψουν, είναι απεριόριστες» τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς. Στη διάρκεια συνάντησης με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και καθηγητή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, κ. Κώστα Μασσέλο και τον Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Βασίλη Κωστόπουλο, οι δύο καθηγητές ενημέρωσαν τον κ. Παππά για την πορεία της εξαιρετικά σημαντικής και πολυαναμενόμενης δράσης.

    Αν και πριν λίγους μήνες εκτοξεύθηκαν 2 ακόμα ‘ελληνικοί’ δορυφόροι, μαζί και ανάμεσα σε άλλους 28, για να συνδράμουν σε πανευρωπαϊκή έρευνα, οι τρεις νέοι μικροδορυφόροι «θα εξυπηρετούν ανάγκες του δημοσίου για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς, για παρακολούθηση της Γης, για θέματα πολιτικής προστασίας και καιρικά φαινόμενα» και θα κατασκευαστούν για λογαριασμό της κυβέρνησης από ισάριθμα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς.

    Πηγή Sepe.gr

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.