Οι τιμές των τροφίμων, παγκοσμίως, αυξήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών των σιτηρών, της ζάχαρης και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ο δείκτης τιμών των τροφίμων ήταν αυξημένος κατά 2,3% σε σύγκριση με τον Ιούνιο και 10,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ συνέχισε να αυξάνεται διαρκώς τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Ο FAO σημείωσε μάλιστα ότι ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015.
Πιο συγκεκριμένα:
– Ο δείκτης τιμών ζάχαρης σημείωσε την υψηλότερη μηνιαία άνοδο τον Ιούλιο με 5,2%, σημειώνοντας την πρώτη μηνιαία αύξηση από την αρχή του έτους, ωστόσο οι τιμές της ζάχαρης παραμένουν αρκετά χαμηλότερες (26%) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
– Ο δείκτης τιμών των σιτηρών αυξήθηκε κατά 5,1% και συνέχισε να αυξάνεται σταθερά τους τελευταίους τρεις μήνες λόγω της σταθερότερης τιμής του σίτου και του ρυζιού, σύμφωνα με τους αναλυτές που παρουσίασαν τα στοιχεία.
– Ο FAO υπογράμμισε επίσης ότι ο δείκτης τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων είχε αυξηθεί κατά 3,6% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο λόγω των ισχυρότερων τιμών του βουτύρου, του τυριού και του πλήρους γάλακτος σε σκόνη.
– Οι τιμές των φυτικών ελαίων, αντίθετα, μειώθηκαν κατά 1,1% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο και κατέγραψαν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016.
– Οι τιμές του κρέατος παρέμειναν σταθερές τον Ιούλιο. Πιο συγκεκριμένα η αύξηση των διεθνών τιμών του πρόβειου κρέατος τον Ιούλιο αντισταθμίστηκε από την πτωτική τάση των τιμών στην εμπορία του κρέατος των βοοειδών, των χοίρων και των πουλερικών.