Αυξητικές τάσεις για τα τρόφιμα σε διεθνές επίπεδο και χαμόγελα για τον...

Αυξητικές τάσεις για τα τρόφιμα σε διεθνές επίπεδο και χαμόγελα για τον BDI

76
Αυξητικές τάσεις για τα τρόφιμα σε διεθνές επίπεδο και χαμόγελα για τον BDI

Οι τιμές των τροφίμων, παγκοσμίως, αυξήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών των σιτηρών, της ζάχαρης και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ο δείκτης τιμών των τροφίμων ήταν αυξημένος κατά 2,3% σε σύγκριση με τον Ιούνιο και 10,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ συνέχισε να αυξάνεται διαρκώς τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Ο FAO σημείωσε μάλιστα ότι ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015.

Πιο συγκεκριμένα:

–  Ο δείκτης τιμών ζάχαρης σημείωσε την υψηλότερη μηνιαία άνοδο τον Ιούλιο με 5,2%, σημειώνοντας την πρώτη μηνιαία αύξηση από την αρχή του έτους, ωστόσο οι τιμές της ζάχαρης παραμένουν αρκετά χαμηλότερες (26%) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

–   Ο δείκτης τιμών των σιτηρών αυξήθηκε κατά 5,1% και συνέχισε να αυξάνεται σταθερά τους τελευταίους τρεις μήνες λόγω της σταθερότερης τιμής του σίτου και του ρυζιού, σύμφωνα με τους αναλυτές που παρουσίασαν τα στοιχεία.

–    Ο FAO υπογράμμισε επίσης ότι ο δείκτης τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων είχε αυξηθεί κατά 3,6% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο λόγω των ισχυρότερων τιμών του βουτύρου, του τυριού και του πλήρους γάλακτος σε σκόνη.

–     Οι τιμές των φυτικών ελαίων, αντίθετα, μειώθηκαν κατά 1,1% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο και κατέγραψαν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016.

–     Οι τιμές του κρέατος παρέμειναν σταθερές τον Ιούλιο. Πιο συγκεκριμένα η αύξηση των διεθνών τιμών του πρόβειου κρέατος τον Ιούλιο αντισταθμίστηκε από την πτωτική τάση των τιμών στην εμπορία του κρέατος των βοοειδών, των χοίρων και των πουλερικών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.