Αυξημένα αποθεματικά εμφανίζει το Κατάρ στα ταμεία του

Αυξημένα αποθεματικά εμφανίζει το Κατάρ στα ταμεία του

172
Αυξημένα αποθεματικά εμφανίζει το Κατάρ στα ταμεία του

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Κατάρ διαθέτει $340 δις αποθεματικά, γεγονός που καθιστά την χώρα ικανή να διαχειριστεί τις κυρώσεις από την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όπως δήλωσε ο κ. Sheikh Abdullah Bin Saoud al-Thani, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Κατάρ, η τράπεζα διαθέτει $40 δις σε αποθεματικά, αλλά και χρυσό, ενώ η Αρχή Επενδύσεων της χώρας διαθέτει άλλα $300 δις, τα οποία μπορούν να ρευστοποιηθούν. Όπως ο ίδιος ανέφερε τα αποθεματικά του Κατάρ οφείλονται στις μακροπρόθεσμες συμβάσεις της χώρας στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου οι οποίες αποφέρουν κέρδη.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, το Κατάρ αποτελεί τον κορυφαίο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και γι’ αυτό έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή του.

Την ίδια ώρα οι τέσσερις αραβικές χώρες που έχουν θέσει κυρώσεις στο Κατάρ, έχουν μειώσει από 13 σε 6 τα αιτήματά τους, για να τερματίσουν το μποϊκοτάζ. Ο αρχικός κατάλογος των αιτημάτων τους περιελάμβανε το κλείσιμο μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ, το κλείσιμο του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera και τη μείωση των δεσμών του Κατάρ με το Ιράν.

Τα νέα αιτήματα των αραβικών χωρών είναι λιγότερο συγκεκριμένα, γεγονός που μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι επιθυμούν να βρεθεί μια άμεση διπλωματική λύση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.