Αναβάθμιση των διμερών ναυτιλιακών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας

Αναβάθμιση των διμερών ναυτιλιακών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας

155
Αναβάθμιση των διμερών ναυτιλιακών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η 1η Τεχνική Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – Ρωσίας, για θέματα διμερούς Ναυτιλιακής Συνεργασίας, σε συνέχεια των πολιτικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, στη βάση του υφισταμένου διμερούς συμβατικού πλαισίου για τη ναυτιλιακή συνεργασία.

Στην έναρξη της συνάντησης εργασίας, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας του Υπουργείου, κ. Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός, υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των ναυτιλιακών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας. Ο κ. Καλαματιανός αναφέρθηκε στην κυβερνητική προτεραιότητα, που αφορά στη διεύρυνση της συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία στο ναυτιλιακό και στον οικονομικό τομέα, με έμφαση στις θαλάσσιες μεταφορές, στις ναυτιλιακές επενδύσεις και στις λιμενικές υποδομές.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις εργασίες της συνάντησης και στον καταλυτικό της ρόλο ως προς την εμβάθυνση των διμερών ναυτιλιακών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Ο κ. Καλαματιανός τόνισε επίσης την προστιθέμενη αξία της προώθησης της συνεργασίας αυτής και εντός του πλαισίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), καθώς και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας στον Εύξεινο Πόντο (BSEC), στους οποίους και συμμετέχουν οι δύο χώρες.

Στη συνέχεια  ο Γ. Γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Χρήστος Λαμπρίδης, αναφέρθηκε σε θέματα λιμενικής ανάπτυξης, λιμενικών επενδύσεων και λιμενικών υποδομών. Σημείωσε, ιδιαίτερα, την ανάπτυξη στον τομέα των σκαφών αναψυχής και στον θαλάσσιο τουρισμό, καθώς και τη διμερή συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία στους τομείς αυτούς.

Κατά τη διάρκεια της Τεχνικής Συνάντησης Εμπειρογνωμόνων οι δύο πλευρές είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις επί θεμάτων διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας στη βάση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου (με έμφαση στις προτεραιότητες των δυο χωρών στο ναυτιλιακό τομέα), καθώς και επί εεπίκαιρων ναυτιλιακών θεμάτων που συζητιούνται στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και ιδίως στο πλαίσιο του ΙΜΟ.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμα θέματα:1) ναυτικής εκπαίδευσης, υπό το πρίσμα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας, 2) ελέγχου πλοίων από το κράτος λιμένα, στο πλαίσιο του Μνημονίου Κατανόησης των Παρισίων (Paris MoU), 3) προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, 4) επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, 5) λιμενικής ανάπτυξης και συνεργασίας, καθώς και 6) συνεργασίας στον τομέα του θαλασσίου τουρισμού και των ναυτιλιακών επενδύσεων.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, υπεγράφη κείμενο αμοιβαίως συμφωνηθέντων πρακτικών από τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, τον Αρχιπλοίαρχο του Λ.Σ., κ. Α. Αναστασάκο, Βοηθό Διευθυντή Κλάδου Ναυτιλίας – Διευθυντή Ποντοπόρου Ναυτιλίας και τον κ. Kostin Yuriy, Αναπληρωτή Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Αρχής για τις Θαλάσσιες και Ποτάμιες Μεταφορές του Υπουργείου Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Φωτό: hcg.gr

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.