Νεκροί και οι επτά Αμερικανοί ναύτες που αγνοούνταν από χθες στην Ιαπωνία

Νεκροί και οι επτά Αμερικανοί ναύτες που αγνοούνταν από χθες στην Ιαπωνία

1204
Νεκροί και οι επτά Αμερικανοί ναύτες που αγνοούνταν από χθες στην Ιαπωνία

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε επισήμως ότι βρέθηκαν νεκροί και οι επτά ναύτες, που αγνοούνταν από χθες μετά τη σφοδρή σύγκρουση του αμερικανικού αντιτορπιλικού «USS Fitzgerald» με το, υπό σημαία Φιλιππίνων, πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «ACX Crystal», 56 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Γιοκοσούκα (Κόλπος του Τόκιο).

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, μετά τον ασφαλή κατάπλου του πολεμικού σκάφους στην βάση του στην Ιαπωνία, ξεκίνησαν οι έρευνες αναζήτησης των ναυτών. Εντοπίστηκαν και οι επτά αγνοούμενοι ναύτες, στα πλημμυρισμένα διαμερίσματα του πολεμικού σκάφους, νεκροί.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση που προέβη το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν διευκρινίζεται εάν βρέθηκαν όλοι οι αγνοούμενοι ναύτες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αμερικανού Αντιναυάρχου Joseph Aucoin, Διοικητή του 7ου Στόλου των ΗΠΑ, που έγιναν πριν από λίγη ώρα, στα πλημμυρισμένα διαμερίσματα του σκάφους, όπου βρίσκονταν οι κοιτώνες και οι χώροι ενδιαίτησης των ναυτών, βρέθηκαν «ανθρώπινα μέλη, τα μέλη των ναυτών μας που αγνοούνταν».

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «ACX Crystal» επέφερε στο αμερικανικό αντιτορπιλικό ισχυρότατο χτύπημα τόσο επάνω όσο και κάτω από την ίσαλο γραμμή, σχεδόν κοντά στην καρίνα του σκάφους, δήλωσε ο Αμερικανός Αντιναύαρχος. Για τον ίδιο υπήρχε ο κίνδυνος οι νεκροί να είναι κατά πολύ περισσότεροι, μια και στα συγκεκριμένα διαμερίσματα βρίσκονταν οι κοιτώνες συνολικά 116 ναυτών, από τους 330 που επέβαιναν στο σκάφος.US Navy ship collides with a container ship off the coast of Japan

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αμερικανού Αντιναυάρχου Joseph Aucoin, θα ξεκινήσει άμεσα η διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος.

Να σημειωθεί ότι δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός μελών πληρώματος στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «ACX Crystal», χωρητικότητας 29.060 gt, ενώ μετά τη σύγκρουση, και παρά τις ζημίες του στην πλώρη, κατέπλευσε με ασφάλεια στο λιμένα του Τόκιο.

Έμπειροι γνώστες θεμάτων ναυσιπλοΐας μας ενημερώνουν ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις όπως φαίνονται στο σχετικό βίντεο που έχει δημοσιοποιηθεί, τα δύο πλοία που συγκρούστηκαν είχαν ζημιές το ένα στο αριστερό μέρος της πλώρης και το άλλο στα δεξιά. Φαίνεται δηλαδή εμφανώς ότι ήταν σε πορεία σύγκρουσης και σύμφωνα με τον Κώδικα το αμερικανικό πλοίο θα έπρεπε να αποφύγει τη σύγκρουση που για άγνωστους λόγους δεν το έπραξε. Όλα αυτά βέβαια τα δεδομένα πρέπει να εξετασθούν ενδελεχώς απο τους αρμόδιους επιθεωρητές προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα και να αποδοθούν οι ευθύνες.

 

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/FRANCK ROBICHON

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.