Βραβεία Ευκράντη: Βραβείο υποστήριξης της ελληνικής ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας

Βραβεία Ευκράντη: Βραβείο υποστήριξης της ελληνικής ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας

223
Βραβεία Ευκράντη: Βραβείο υποστήριξης της ελληνικής ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας
Η κα Ελένη Πολυχρονοπούλου, πρόεδρος της HEMEXPO απονέμει το βραβείο στο ναύαρχο Ευθύμιο Μητρόπουλο και στον κ. Xαράλαμπο Χατζιμηχαήλ από τον Όμιλο Τσάκου

Τα βραβεία «Ευκράντη» που διοργανώνουν κάθε χρόνο τα Ναυτικά Χρονικά, με την αρωγή και τη στήριξη του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη, απονεμήθηκαν στις 9 Μαϊου 2017, στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά.

Το βραβείο υποστήριξης της ελληνικής ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας απονεμήθηκε στον Όμιλο Τσάκου και το Ίδρυμα Μαρία Τσάκου, για την ποικιλότροπη προσφορά τους στο χώρο του ελληνικού ναυτιλιακού επιχειρείν.

Ιδιαίτερες συστάσεις για τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο δεν χρειάζονται. Είναι ένας άνθρωπος που ξεκίνησε, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της δεκαετίας του ’50, ως ναυτόπαις και έφτασε σήμερα στην κορυφή, ελέγχοντας έναν πολύ μεγάλο ναυτιλιακό όμιλο. Είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα της αταξικής ελληνικής ναυτιλιακής κοινωνίας. Αντί για το «κύριε», προτιμά να τον αποκαλούν «καπετάνιο», και σε κάθε ευκαιρία προσκαλεί τη νέα γενιά να γνωρίσει από κοντά τη θάλασσα.Δεν μένει όμως μόνο στα λόγια. Τα πλοία του ομίλου του επανδρώνονται παραδοσιακά με Έλληνες ναυτικούς, ενώ είναι και από τους πρώτους που έδωσε την ευκαιρία σε γυναίκες ναυτικούς να αναλάβουν την ευθύνη της πλοιαρχίας.

Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση ταλανίζει τη χώρα μας καταβάλλει προσπάθειες να ανοίξει και πάλι ο δρόμος για να επιστρέψουν οι Έλληνες στα πλοία. Να γνωρίσουν, όπως λέει, τον κόσμο, να μαζέψουν εμπειρίες, να δημιουργήσουν.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, είναι η ναυαρχίδα του φιλανθρωπικού του έργου. Πέρα από το κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται στο «Σπίτι της Μαρίας» στα Καρδάμυλα, καταγίνεται με πολυσχιδείς ναυτικές, φιλανθρωπικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, αλλά και έρευνας, ανάπτυξης και τεχνολογίας, έχοντας σαν μόνιμη έγνοια τους ανθρώπους της θάλασσας και τις οικογένειές τους.

Με το ίδιο σθένος, θέλει να βοηθήσει και στην αναγέννηση της ναυπηγικής και κατασκευαστικής βιομηχανίας της χώρας. Η HEMEXPO (Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού) είναι το «πνευματικό» του παιδί, αφού δική του ήταν η σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία της, και τη στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις από την πρώτη στιγμή.

Με την ίδια όρεξη συμμετέχει, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο, και στις προσπάθειες που γίνονται σήμερα για την αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας.

Η θάλασσα μας δείχνει τον δρόμο, συνηθίζει να λέει, και έχει απόλυτο δίκιο, δίνοντας όραμα και ελπίδα τόσο στους νέους όσο και στους παλιότερους.

Eλένη Πολυχρονοπούλου
Πρόεδρος HEMEXPO

Χορηγοί των βραβείων:

screenshot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.