Σύναψη συμφωνίας μεταξύ Βελγίου και Κίνας στο πλαίσιο του OBOR

Σύναψη συμφωνίας μεταξύ Βελγίου και Κίνας στο πλαίσιο του OBOR

45
Σύναψη συμφωνίας μεταξύ Βελγίου και Κίνας στο πλαίσιο του OBOR

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας OBOR (One Belt One Road), η Λιμενική Αρχή της Αμβέρσας υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με το κινέζικο λιμάνι Caofeidian, το οποίο βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Το μνημόνιο που υπογράφηκε στις 2 Ιουνίου, παρουσία των πρωθυπουργών του Βελγίου και της Κίνας, στοχεύει στην ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών μέσα από τη δημιουργία ενός σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο θα συνδέει το λιμάνι της Αμβέρσας και το λιμάνι του Caofeidian.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης και την βελτίωση των θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ της Κίνας και του Βελγίου μέσα από την έναρξη νέας θαλάσσιας υπηρεσίας που θα συνδέει τα δύο λιμάνια των χωρών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το λιμάνι Caofeidian αποτελεί ένα ταχέως αναπτυσσόμενο λιμάνι της Κίνας. Το 2016 διαχειρίστηκε 260 εκατ. τόνους φορτίου, εκ των οποίων οι 36 εκατ. τόνοι αφορούσαν χάλυβα.

Από την άλλη, το λιμάνι της Αμβέρσας αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης σε όρους διακίνησης χάλυβα. Από εκτιμήσεις που έχουν γίνει, υπολογίζεται ότι ο όγκος του χάλυβα που διακινείται ανάμεσα στο λιμάνι της Αμβέρσας και στο λιμάνι του Caofeidian ανέρχεται σε 500.000 με 700.000 τόνους ετησίως.

Φωτό: portofantwerp.com

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.