Δύσκολη ημέρα για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες

Δύσκολη ημέρα για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες

134
Δύσκολη ημέρα για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες

Μαζί με την κακοκαιρία, που έχει ενσκήψει το τελευταίο εικοσιτετράωρο, οι ταξιδιώτες των νησιών αλλά και το Λιμενικό Σώμα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις μηχανικές βλάβες των πλοίων. Όπως συμβαίνει, άλλωστε, κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος η αρχή της τουριστικής περιόδου συνοδεύεται με τις γνωστές και πολυσυζητημένες από τους γνώστες της συγκεκριμένης αγοράς βλάβες σε πλοία της ακτοπλοΐας.

Συγκεκριμένα, το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε πρωινές ώρες σήμερα Κυριακή, όταν η Λιμενική Αρχή Κισσάμου ενημερώθηκε για μηχανική βλάβη στο Ε/Γ-Ο/Γ ”ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ” Ν.Αγ.Νικολάου 05, κατά την διάρκεια πρόσδεσής του στον οικείο λιμένα.
Από το πλοίο αποβιβάστηκαν 38 επιβάτες, 10 Ι.Χ.Ε και 1 Φ/Γ προερχόμενοι από το λιμένα Κυθήρων, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους του, μέχρι αποκατάστασης της βλάβης και προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης.

Το δεύτερο συμβάν έλαβε χώρα μεσημβρινές ώρες σήμερα, όταν το Α΄ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ενημερώθηκε από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Υ/Γ ”ΑΘΗΝΑ” Ν.Π. 9824, ότι κατά τη διάρκεια κατάπλου του στο λιμένα Πειραιά, προερχόμενο από τους λιμένες Αγκιστρίου και Αίγινας, παρουσιάστηκε κραδασμός στη δεξιά προπέλα. Οι σαράντα εννέα επιβάτες του ανωτέρω Ε/Γ-Υ/Γ πλοίου αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμένα, ενώ διενεργείται προανάκριση. Από την οικεία Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους του ”ΑΘΗΝΑ” μέχρι αποκατάστασης της βλάβης και προσκόμισης βεβαιωτικού αποκατάστασης.

Το τρίτο περιστατικό συνέβη και πάλι πρωινές ώρες σήμερα, όταν η Λιμενική Αρχή Πρίνου Θάσου έλαβε ενημέρωση για περιστατικό προσάραξης σε αβαθή του Ε/Γ-Ο/Γ ”ΝΙΚΗΤΗΣ” Ν.Π. 12354 εντός του οικείου λιμένα, κατά τη διαδικασία προσέγγισης – πρόσδεσης, άνευ επιβατών. Το πλοίο αποκολλήθηκε με ίδια μέσα, ενώ από την Λιμενική Αρχή Πρίνου Θάσου απαγορεύτηκε ο απόπλους του μέχρι τον έλεγχο και αποκατάσταση τυχόν βλαβών και την προσκόμιση βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

Όμως, το Λιμενικό Σώμα είχε να αντιμετωπίσει σήμερα και διακομιδές ασθενών. Συγκεκριμένα, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. πραγματοποιήθηκε διακομιδή με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από το λιμένα Κέας στο λιμένα Λαυρίου, 89χρονης η οποία έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

Επίσης, σημειώνεται, πως κατά τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού (τύπου S70B, Aegean Hawk), μετά από σχετική ενημέρωση και αίτημα που έλαβε από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μετέφερε ασθενή που έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, από το δεξαμενόπλοιο «Octaden», σημαίας Φιλιππίνων, το οποίο έπλεε 23 ν.μ. νοτιοδυτικά από το ακρωτήρι Ταίναρο, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Καλαμάτας.

Οι επιβάτες θα είναι καλό να ενημερώνονται από τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές για τυχόν καθυστερήσεις στις ώρες αναχώρησης των προγραμματισμένων δρομολογίων των πλοίων.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ/ STR

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.