Ηχηρά μηνύματα Θ. Βενιάμη για Σόιμπλε και συλλογικές συμβάσεις

Ηχηρά μηνύματα Θ. Βενιάμη για Σόιμπλε και συλλογικές συμβάσεις

452
Ηχηρά μηνύματα Θ. Βενιάμη για Σόιμπλε και συλλογικές συμβάσεις

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θεόδωρος Βενιάμης, σε σημερινή συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αlpha 9,89» και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Σπύρο Λάμπρου, αναφέρθηκε στην πρόσφατη «επίθεση» του κ. Σόιμπλε στον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά την οποία ενέπλεξε «άκομψα» και την Ελληνική Ναυτιλία.

Ο κ. Βενιάμης χαρακτήρισε, μάλιστα, τη στάση του κ. Σόιμπλε ως «εμμονική», αποδίδοντας τη σχετική δήλωσή του στην προεκλογική περίοδο που διανύει η Γερμανία, καθώς και στην παντελή αποτυχία της ναυτιλιακής πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης από το 2004 κι έπειτα.

Μάλιστα, ο κ. Βενιάμης δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την γερμανική ναυτιλία είναι ένα από τα «καλύτερα» στον κόσμο, ενώ κατά τις χρυσές εποχές της ναυτιλίας, η γερμανική κυβέρνηση -μέλος της οποίας ήταν και ο κ. Σόιμπλε- δε δίστασε να προσφέρει σημαντικές φορολογικές απαλλαγές προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις στον κλάδο.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΕΕΕ ανέφερε πως «ο κ. Σόιμπλε βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος -την ευρωπαϊκή ναυτιλία- η οποία πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστική διεθνώς». Η επίθεση, λοιπόν, στην ελληνική ναυτιλία, η οποία αποτελεί το 50% της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, αποτελεί «άτοπη» κίνηση, κατά τον κ. Βενιάμη.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Βενιάμης εξέφρασε την άριστη σχέση που διαθέτει η ΕΕΕ με την ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα με τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας, μάλιστα, πως υπάρχει η βούληση για την δημιουργία του θεσμικού εκείνου πλαισίου που θα προσελκύσει «ξένους» στον Πειραιά.

Σχετικά με το γνωστό ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ειδικά για τα κατώτερα πληρώματα, ο κ. Βενιάμης ανέφερε πως «δεν υπάρχουν προσωπικές διαφορές με την ΠΝΟ. Υπάρχουν, όμως, σωματεία που μπλοκάρουν τη συμφωνία, παρ’ ότι εκπροσωπούν ειδικότητες που έχουν εκλείψει εδώ και χρόνια, όπως για παράδειγμα οι ασυρματιστές».

Τόνισε, μάλιστα, πως ο αρμόδιος υπουργός «προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο», καθώς προτείνει την υιοθέτηση της διεθνούς συμβάσεως με αυξημένα μισθολόγια κατά 20%, γεγονός που δε θα έχει καμία απολύτως ανταποδοτικότητα. Επισήμανε, επίσης,  πως «σκοπός είναι να υπογράψουμε μια σύμβαση, η οποία θα φέρει πίσω τους Έλληνες στα ελληνόκτητα πλοία», υπενθυμίζοντας πως ο πρώτος μισθός ενός ναύτη αγγίζει τα 1.700 δολάρια ΗΠΑ το μήνα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.