Θύελλα αντιδράσεων από την απόφαση Τραμπ για έξοδο από τη συμφωνία για...

Θύελλα αντιδράσεων από την απόφαση Τραμπ για έξοδο από τη συμφωνία για το κλίμα

139
Θύελλα αντιδράσεων από την απόφαση Τραμπ για έξοδο από τη συμφωνία για το κλίμα

Όπως, είχε αφήσει να εννοηθεί λίγες ημέρες ενωρίτερα και όπως είχε υποσχεθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία του περασμένου φθινοπώρου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, διακόπτοντας την εφαρμογή των μη δεσμευτικών όρων της συνθήκης «από σήμερα». Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη συνδρομή που καταβάλλουν στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως προτεραιότητά του είναι η Αμερικοί και οι Αμερικανοί εργαζόμενοι και ότι «εκλέχθηκα για να εκπροσωπώ του πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού», ενώ σημείωσε πως η χώρα του θα εξακολουθήσει να είναι «η πιο καθαρή και περιβαλλοντικά φιλική χώρα στον πλανήτη», προσθέτοντας πως «Θα έχουμε τον πιο καθαρό αέρα, θα έχουμε το πιο καθαρό νερό».

Επιπλέον, σημείωσε πως η Συμφωνία του Παρισιού φέρνει σε μειονεκτική θέση τις ΗΠΑ προς όφελος ανταγωνιστών της, ενώ οι οικονομικοί τομείς που θα επηρεάζονταν αρνητικά από την υλοποίηση των όσων ορίζει η Συμφωνία του Παρισίου θα ήταν η τσιμεντοβιομηχανία  και οι βιομηχανίες άνθρακα, χάλυβα, χαρτιού, με συνολικές απώλειες σε θέσεις εργασίας της τάξης των τριών εκατομμυρίων. Ο Τραμπ δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση, με στόχο  η συμφωνία για το κλίμα να καταστεί πιο «δίκαιη».

Άμεσες υπήρξαν οι αντιδράσεις στην απόφαση του Αμερικανού προεδρου. Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει πως πως η κυβέρνηση του Τραμπ «απορρίπτει το μέλλον», προσθέτοντας πως «Τα έθνη που παραμένουν στην Συμφωνία του Παρισιού θα είναι τα έθνη που θα αποκομίσουν τα οφέλη σε θέσεις εργασίας και βιομηχανίες που θα δημιουργηθούν».

Έντονη ήταν και η αντίδραση από Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη. Σε κοινή δήλωση των κυβερνήσεων των τριών χωρών τονίζεται πως η Συμφωνία του Παρισιού δε μπορεί να τεθεί σε επανδιαπραγμάτευση, ενώ σημειώνεται, επίσης, πως η εφαρμογή της Συμφωνίας προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ, ως «μοιραίο λάθος», σημειώνοντας, ωστόσο, πως «ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη».

Από την άλλη, εκφράζονται φόβοι ότι από την απόφαση του Τραμπ μπορεί να προκληθούν στρεβλώσεις στην διεθνή αγορά, καθώς οι Αμερικανοί παραγωγοί θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα επί των Ευρωπαίων αντιπάλων τους. Επιπλέον, αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει σε αντίμετρα, παρεμποδίζοντας την πρόσβαση των ΗΠΑ και των αμερικανικών αγαθών στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.

Έντονες ήταν και οι επικρίσεις από τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Βρετανία αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace, που θεωρούν πως «οι ΗΠΑ θα καταντήσουν κομπάρσος των διεθνών εξελίξεων».

Ως απάντηση στην απόφαση του Τραμπ έρχεται η ανακοίνωση ΕΕ και Κίνας, πως οι ίδιες παραμένουν πιστές στα όσα ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού. Μάλιστα, στην πρώτη κοινή τους ανακοίνωση στα χρονικά της διεθνούς διπλωματίας, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα δήλωσαν πως το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι «πιο επιτακτικό από ποτέ» και είναι σαφής η δέσμευσή τους να εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Παρισιού. Η ανακοίνωση γίνεται στο πλαίσιο της παρουσίας στις Βρυξέλλες, εχθές και σήμερα, του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος συναντάται με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες, Κίνα και ΕΕ είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν και να προχωρήσουν σε κατάθεση προτάσεων προς τον ΙΜΟ που θα αφορούν τη συμμετοχή και του ναυτιλιακού κλάδου στο στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (Green House Gases–GHG).

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ERIK S. LESSER

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.