Στα χέρια των Fincantieri περνά το 66,6% των STX France

Στα χέρια των Fincantieri περνά το 66,6% των STX France

66
Στα χέρια των Fincantieri περνά το 66,6% των STX France

Τα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri υπέγραψαν συμφωνία για την απόκτηση του 66,6% των μετοχών των γαλλικών ναυπηγείων STX France από την STX Europe AS, έναντι $79,5 εκατ. Η συμφωνία αυτή πρόκειται να οριστικοποιηθεί μόλις ολοκληρωθούν και οι διαπραγματεύσεις των Fincantieri με την γαλλική κυβέρνηση, η οποία θα δώσει και το πράσινο φως για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία. Τα γαλλικά ναυπηγεία STX France, με έδρα στο Saint-Nazaire, έχουν πάνω από 150 χρόνια εμπειρίας στη ναυπηγική βιομηχανία, ναυπηγώντας σύγχρονα πλοία με τεχνολογία αιχμής. Το περασμένο έτος τα έσοδα των STX France ανήλθαν σε €1,4 δις.

Η εξαγορά εντείνει τις τάσεις συγκέντρωσης στη ναυπηγική βιομηχανία της Ε.Ε., η οποία δέχεται έντονες πιέσεις από τα ναυπηγεία της Άπω Ανατολής. Με τα ναυπηγεία της Κίνας και της Νότιας Κορέας να έχουν κυριαρχήσει στις ναυπηγήσεις πλοίων χαμηλής εξειδίκευσης (φορτηγά και δεξαμενόπλοια) εξαιτίας του χαμηλού εργατικού κόστους, η ναυπηγική βιομηχανία της Ε.Ε. ψάχνει να βρει ρόλο στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.

Μάλιστα οι τάσεις περαιτέρω συγκέντρωσης στον κλάδο θα συνεχιστούν, περισσότερο ως ανάγκη για την επιβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας της Ε.Ε., η οποία θα πρέπει να εξειδικευτεί στη ναυπήγηση συγκεκριμένων κατηγοριών πλοίων τα οποία απαιτούν υψηλή τεχνολογία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ναυπηγικές μονάδες της Ε.Ε. δεν θα μπορέσουν όλες να επιβιώσουν μεσοπρόθεσμα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/FRANCK DUBRAY/OUEST FRANCE FRANCE OUT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.