4ο Posidonia Sea Tourism Forum: Πρόσκληση συνεργασίας προς τον κλάδο της κρουαζιέρας...

4ο Posidonia Sea Tourism Forum: Πρόσκληση συνεργασίας προς τον κλάδο της κρουαζιέρας από τον Έλληνα Yπουργό Ναυτιλίας

162
4ο Posidonia Sea Tourism Forum: Πρόσκληση συνεργασίας προς τον κλάδο της κρουαζιέρας από τον Έλληνα Yπουργό Ναυτιλίας

Στο πλαίσιο του 4ου Posidonia Sea Tourism Forum, ο Έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής,  ανακοίνωσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει ένα μοντέλο σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που θα συμβάλει στη βελτίωση των κρίσιμων θαλάσσιων και εναέριων υποδομών που απαιτούνται για να αξιοποιήσει η χώρα στο έπακρο το δυναμικό της ως προορισμός πρώτης επιλογής για παγκόσμιες εταιρείες και επιβάτες κρουαζιέρας. Ο ίδιος δήλωσε ότι «Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει κίνητρα στις διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας ώστε να επενδύσουν σε σχετικά έργα υποδομών στην Ελλάδα και είναι πρόθυμη να εξετάσει την αξιοποίηση λιμανιών κρουαζιέρας με συμβάσεις παραχώρησης».

PSTF2017 Day 1photo 2

Στο Forum συμμετέχουν τα πιο διακεκριμένα στελέχη της βιομηχανίας του τουρισμού σε μια συζήτηση για τις μελλοντικές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου, υπό το βάρος των πρόσφατων γεωπολιτικών συγκρούσεων στις χώρες της Τουρκίας, της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου, όπου οι τοπικές εντάσεις έχουν κρατήσει μακριά τους επιβάτες κρουαζιέρας.

Ο κ. Larry Pimentel, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Azamara Club Cruises, ανέφερε ότι «Τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται δημιουργικά και να προσπαθήσουν να προάγουν την αυθεντικότητα και να δουν πέρα από τους εμβληματικούς, παραδοσιακούς προορισμούς. Έτσι θα δημιουργήσουν νέα, εναλλακτικά προϊόντα, που θα προσφέρουν μια πρωτότυπη και καινοτόμα εμπειρία, η οποία θα μένει ανεξίτηλη στη μνήμη των επιβατών κρουαζιερόπλοιων».

Ο κ. Michel Nestour, Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Διεθνών Λιμένων και Προορισμών της Carnival Corporation & PLC, τόνισε ότι «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα να προωθήσει τις ομορφιές της υπόλοιπης χώρας, πέρα από τους διάσημους προορισμούς, ώστε να εκμεταλλευτεί το τεράστιο δυναμικό της βιομηχανίας κρουαζιέρας. Οι κορυφαίοι προορισμοί δεν εξαντλούνται στη Σαντορίνη και τη Μύκονο και η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει περισσότερους προορισμούς».

Ο κ. Tom Fecke, Γενικός Γραμματέας της CLIA Europe επεσήμανε ότι: «Η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί προς την Κίνα και να διαφημιστεί συντονισμένα με στόχο να διαφοροποιηθεί από τους υπόλοιπους γειτονικούς προορισμούς (Τουρκία, χώρες Μέσης Ανατολής, Αίγυπτος) που αντιμετωπίζουν εντάσεις. Επίσης, χρειάζεται να επενδύσει στη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών για να είναι έτοιμη να υποδεχθεί την είσοδο στην αγορά των νέων πλοίων δυναμικότητας άνω των 4.000 επιβατών».

Την πρώτη ημέρα του Forum συζητήθηκαν επίσης τα ζητήματα πολιτικής και ασφάλειας που έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη της βιομηχανίας κρουαζιέρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δίνοντας την αφορμή στον Πρόεδρο και & CEO της Grupo Pullmantur, κ. Richard Vogel, να σχολιάσει την απόφαση της εταιρείας του να διαγράψει το λιμάνι του Μαρμαρά της Τουρκίας από τα δρομολόγιά της μέχρι νεωτέρας και να τονίσει ότι «Η Ελλάδα έχει πολλές ευκαιρίες να αυξήσει τις δυνατότητες homeporting και τους όγκους των επισκεπτών εφόσον, με σκληρή δουλειά, δώσει νέο όραμα στο προϊόν της, επενδύσει σε υποδομές και διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων καθώς διαθέτει το πλεονέκτημα της πολιτικής σταθερότητας».

PSTF2017 Day 1 photo 3

Σύμφωνα με τον Kristijan Pavic, Πρόεδρο της Med Cruise, «Η Ελλάδα χρειάζεται να επενδύσει στην δυναμικότητα και αποδοτικότητα των λιμενικών της υποδομών και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, καθώς και να προωθήσει τα προϊόντα της στις αναδυόμενες κινεζικές αγορές».

Ο κ. Θεόδωρος Βώκος, Εκτελεστικός Διευθυντής, Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε, διοργανωτής του Forum ανέφερε ότι «Η Ελλάδα προσφέρει μια πολύ κερδοφόρα επενδυτική ευκαιρία για την παγκόσμια βιομηχανία κρουαζιέρας και με βάση τις τοποθετήσεις από τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης και τους ιθύνοντες της βιομηχανίας διεθνών κρουαζιέρων στο σημερινό Forum, η πιθανότητα συνεργασίας σε μελλοντικά έργα υποδομών είναι πολύ μεγάλη, καθώς έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους και οι δύο πλευρές».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.