Οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες υποστηρίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και προσώπων μετά το...

Οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες υποστηρίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και προσώπων μετά το Brexit

71
Οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες υποστηρίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και προσώπων μετά το Brexit

H ECSA (European Community Shipowners’ Associations) ανακοίνωσε πρόσφατα τις προθέσεις και τις προτεραιότητες των Ευρωπαίων πλοιοκτητών σε ότι αφορά την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Σύμφωνα με την ECSA, η ναυτιλιακή κοινότητα έχει ενσωματώσει στις δραστηριότητές της μία θεμελιώδη αρχή της Ε.Ε., την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και προσώπων. Μια αρχή που σύμφωνα με την Ένωση των Ευρωπαίων Πλοιοκτητών θα πρέπει να διατηρηθεί και μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.

Ο Γενικός Γραμματέας της ECSA, κ. Patrick Verhoeven, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες θεωρούν ότι η Ε.Ε. και το Ην. Βασίλειο θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας στα ναυτιλιακά ζητήματα και θα πρέπει να τεθεί αυτή η αρχή ως κύριος στόχος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Σύμφωνα με την ECSA, ένα ζήτημα που απασχολεί τους Ευρωπαίους πλοιοκτήτες είναι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Η ύπαρξη ενός νέου, ελκυστικού ναυτιλιακού κέντρου, το οποίο θα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον πορθμό της Μάγχης, αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τον έλεγχο της ναυτιλιακής πολιτικής της Ε.Ε. και για να διασφαλιστεί επίσης ότι οι χώρες- μέλη της θα παραμείνουν ανταγωνιστικές αγορές, ούτως ώστε να προσελκύουν τις δραστηριότητες των ναυτιλιακών εταιρειών.

Βραχυπρόθεσμα οι πλοιοκτήτες των χωρών της Ε.Ε. έχουν θέσει τρεις άμεσες προτεραιότητες, οι οποίες θα πρέπει να τύχουν της δέουσας προσοχής κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Πρώτον, οι ελεύθερες θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ του Ην. Βασιλείου και της Ε.Ε. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ήμισυ των εισαγωγών και των εξαγωγών του Ην. Βασιλείου πραγματοποιείται κυρίως δια θαλάσσης έχοντας ως προέλευση ή προορισμό τις χώρες της Ε.Ε. Μετά την κατάργηση των τελωνειακών ελέγχων το 1993 στα λιμάνια του Ην. Βασιλείου και της Ε.Ε. ο όγκος των μεταφερόμενων φορτίων μεταξύ τους αυξήθηκε μέσα σε μια δεκαετία κατά 300%. Με την επιστροφή σε ένα καθεστώς τελωνειακού ελέγχου μετά το Brexit θα δημιουργηθεί συμφόρηση σε πολλούς λιμένες της Ε.Ε. με αρνητικές επιπτώσεις για το θαλάσσιο εμπόριο των χωρών-μελών της.

Δεύτερον, η ελεύθερη κυκλοφορία των ναυτικών, του προσωπικού ξηράς των ναυτιλιακών εταιρειών και των επιβατών. Οι ναυτικοί τρίτων χωρών που απασχολούνται σε πλοία χωρών της Ε.Ε. ή του Ην. Βασιλείου θα πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση στο Ην. Βασίλειο. Επίσης, πολίτες της Ε.Ε. ή του Ηνωμένου Βασιλείου που επιθυμούν να ταξιδέψουν δια θαλάσσης να μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα χωρίς να χρειάζεται να κατέχουν βίζα. Τρίτον, η συνεχής πρόσβαση στην εγχώρια αγορά του Ην. Βασιλείου, καθώς και στον υπεράκτιο τομέα της χώρας. Το ίδιο θα ισχύει και για τις αγορές των χωρών της Ε.Ε.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/TAL COHEN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.