Πτωτικές τάσεις στους ναύλους στην αγορά των LPGs για τα δύο επόμενα...

Πτωτικές τάσεις στους ναύλους στην αγορά των LPGs για τα δύο επόμενα χρόνια

170
Πτωτικές τάσεις στους ναύλους στην αγορά των LPGs για τα δύο επόμενα χρόνια

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του «LPG Forecaster» η οποία δημοσιεύεται από την Drewry, αναμένεται να συνεχιστεί η υπερπροσφορά πλοίων μεταφοράς LPG για τα δύο επόμενα χρόνια. Το γεγονός αυτό θα συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση των ναύλων για όλες σχεδόν τις κατηγορίες πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου.

Κατά τη διάρκεια του 2017 αναμένεται να καταγραφεί 16% αύξηση στον στόλο των LPGs, με εξαίρεση τα πλοία μικρού μεγέθους (1.000-5.000 κυβικά μέτρα), στα οποία θα παρατηρηθεί χαμηλός ρυθμός αύξησης του στόλου τους. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης της συγκεκριμένης κατηγορίας LPGs εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 3% εντός του τρέχοντος έτους. Συγκριτικά τα τρία τελευταία χρόνια η αύξηση ήταν της τάξεως του 4%.

Σύμφωνα με την Drewry θα επέλθει περαιτέρω μείωση στο ρυθμό αύξησης των LPG πλοίων μικρού μεγέθους, καθώς μόνο ένα τέτοιο πλοίο αναμένεται να παραδοθεί το 2018 και, προς το παρόν, κανένα άλλο για το άμεσο μέλλον, ενώ αρκετά είναι τα πλοία αυτής της κατηγορίας που θα οδηγηθούν προς διάλυση. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των ναύλων, τουλάχιστον για την κατηγορία των LPG πλοίων μικρού μεγέθους. Στην αύξηση των ναύλων θα συμβάλλει επιπλέον και η αυξημένη ζήτηση τέτοιων πλοίων από μέρους της Κίνας για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της εσωτερικής της αγοράς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την Drewry η μείωση της υπερπροσφοράς LPG πλοίων μικρού μεγέθους το 2017 θα αυξήσει τους ναύλους της εν λόγω κατηγορίας κατά 8%, συγκριτικά με το περασμένο έτος. Αυτό σημαίνει ότι για ένα πλοίο χωρητικότητας 3.500 κυβικών μέτρων οι ναύλοι θα ανέρχονται περίπου σε $182.000/μήνα. Σύμφωνα με τον κύριο αναλυτή της Drewry, Shresth Sharma, «εφόσον η μείωση της υπερπροσφοράς πλοίων συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο, εκτιμάται ότι οι ναύλοι μπορούν να φτάσουν το 2019 σε $210.000/μήνα περίπου».

Φωτό: kline.co.jp

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.