Οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου για τα Ελληνικά Πετρέλαια

Οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου για τα Ελληνικά Πετρέλαια

147
Οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου για τα Ελληνικά Πετρέλαια

Ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τα συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του Α’ Τριμήνου να ανέρχονται στα €229 εκατ., αυξημένα κατά 35% και τα συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €126 εκατ., αυξημένα κατά 80%, σε σχέση με το Α’ Τρίμηνο 2016. Τα διεθνή περιθώρια διύλισης παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και οι λειτουργικές επιδόσεις βελτιώθηκαν σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου.

Η βελτιωμένη λειτουργία των διυλιστηρίων του Ομίλου οδήγησε σε αύξηση παραγωγής και πωλήσεων κατά 11% και 16% αντίστοιχα, με τις συνολικές πωλήσεις να ξεπερνούν τους 4 εκατ. τόνους. Αύξηση σημειώθηκε σε όλες τις επί μέρους αγορές, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 18%, στους 2,2 εκατ. τόνους και τις πωλήσεις εσωτερικής αγοράς κατά 13% στους 1,3 εκατ. τόνους, λόγω αύξησης μεριδίων αγοράς και ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης. Τα παραπάνω οδήγησαν σε αυξημένη υπερ-απόδοση έναντι των ενδεικτικών περιθωρίων, σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Τα πετροχημικά σημείωσαν την υψηλότερη τριμηνιαία λειτουργική κερδοφορία, παρά τη μικρή υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων, ενώ και η εμπορία κατέγραψε αύξηση όγκων πωλήσεων και συνεισφοράς στον Όμιλο.

Τα καθαρά κέρδη στο Α’ Τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα €124 εκατ., έναντι €32 εκατ. το Α’ Τρίμηνο 2016, αυξημένα κατά 287,5%, καθώς η μειωμένη διακύμανση των διεθνών τιμών αργού τους πρώτους μήνες του 2017, είχε περιορισμένη επίδραση στην αποτίμηση αποθεμάτων.

Επίσης, να σημειωθεί ότι σημαντική ήταν και η αύξηση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά καυσίμων. Συγκεκριμένα, η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων, σημείωσε αύξηση 3% στο Α΄ τρίμηνο του 2017, με το συνολικό όγκο κατανάλωσης στους 1,8 εκατ. τόνους, επηρεασμένη κυρίως από τις ψυχρότερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν. Οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης σημείωσαν αύξηση κατά 11%, ενώ τα καύσιμα κίνησης κατέγραψαν συνολικά μείωση της τάξης του 2%. Η αδασμολόγητη αγορά σημείωσε, επίσης, αύξηση κατά 26%, με κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση των πωλήσεων ναυτιλιακών καυσίμων.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.