To τελευταίο ταξίδι του σπουδαίου Σαντορινιού καραβοκύρη

To τελευταίο ταξίδι του σπουδαίου Σαντορινιού καραβοκύρη

827
To τελευταίο ταξίδι του σπουδαίου Σαντορινιού καραβοκύρη

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 93 ετών ο Αριστείδης Αλαφούζος, ένας από τους πλέον γνωστούς Έλληνες επιχειρηματίες. Γεννημένος στην Οία της Σαντορίνης το 1924 ο Αριστείδης Αλαφούζος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο αποφοιτώντας ως Πολιτικός Μηχανικός. Ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα στις αρχές της δεκαετίας του ’50 στον κατασκευαστικό κλάδο ενώ το 1956 ίδρυσε την τεχνική εταιρεία “Αριστείδης Αλαφούζος” η οποία μετονομάστηκε αργότερα σε “ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ Α.Ε.”. Η εταιρεία του κ. Αλαφούζου ανέλαβε ορισμένα από τα πλέον εμβληματικά κατασκευαστικά και αναπτυξιακά έργα της μεταπολεμικής Ελλάδας όπως η κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα, το ξενοδοχείο “Mount Parnes”, το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης καθώς και σειρά οδικών έργων και έργων υποδομής.

Το 1964 είναι η χρονιά κατά την οποία ο Αριστείδης Αλαφούζος εισέρχεται στη ναυτιλία και ένα χρόνο αργότερα αγοράζει το πρώτο του μεταχειρισμένο πλοίο. Μέχρι το 1967 η εταιρεία του διέθετε πέντε φορτηγά πλοία, ενώ το ίδιο έτος τοποθετεί την πρώτη του παραγγελία για νεότευκτα πλοία, δύο δεξαμενόπλοια και ένα φορτηγό. Ίδρυσε γραφεία της εταιρείας του στο Τόκυο και τη Μόσχα, ενώ συνέχισε με αμείωτους ρυθμούς την ανάπτυξη του στόλου του, φτάνοντας στα μέσα της δεκαετίας του ’80 να διαθέτει στόλο 42 πλοίων. Την ίδια περίοδο ιδρύει δύο ναυτιλιακές εταιρείες, την Glafki (Hellas) Maritime Company και την Kyklades Maritime Corporation, οι οποίες πλέον κατατάσσονται μεταξύ των μεγαλύτερων ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών. Το 1985 αποφασίζει να μπει δυναμικά στην ναυλαγορά των δεξαμενοπλοίων όταν και αγοράζει 16 δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου μικρής ηλικίας, εκμεταλλευόμενος τη χαμηλή ναυλαγορά. Η ενδυνάμωση της θέσης του στη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων συνεχίζεται δυναμικά στα τέλη της δεκαετίας του ’80 όταν και τοποθετεί παραγγελία για τη ναυπήγηση 17 δεξαμενόπλοιων κυρίως σε ναυπηγεία της Ιαπωνίας με τα οποία διατηρεί στενές επιχειρηματικές σχέσεις.

Την ίδια περίοδο και συγκεκριμένα το 1988 ο Αριστείδης Αλαφούζος εισέρχεται και στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς προχωρά στην αγορά της εφημερίδας “Καθημερινή” την οποία και μετέτρεψε σε μία από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες της χώρας με πρωτοποριακές συνεργασίες με διεθνή μέσα ενημέρωσης (π.χ. με την International Herald Tribune).

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ομίλου πέρασαν σιγά σιγά στους δύο υιούς του Αριστείδη Αλαφούζου, τον Γιάννη και τον Θεμιστοκλή Αλαφούζο. Η Kyklades Maritime Corporation διαχειρίζεται στόλο 11 δεξαμενοπλοίων ηλικίας έως πέντε ετών ( 4 Aframaxes-LR2, 5 Aframaxes και 2 Suezmaxes) ενώ υπό ναυπήγηση βρίσκονται δύο ακόμα Suezmaxes. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα πλοία της εταιρείας φέρουν την ελληνική σημαία.

Εκτός όμως από δραστήριος επιχειρηματίας, ο κ.Αριστείδης Αλαφούζος υπήρξε και σημαντικός ευεργέτης με σημαντικό κοινωνικό έργο. Η σχέση του με την Σαντορίνη, τον τόπο καταγωγής του, ήταν πάντοτε στενή και χρηματοδότησε σειρά έργων στο νησί, μεταξύ των οποίων μία μονάδα αφαλάτωσης στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Οία, τις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Ακρωτήρι, ενώ συνέβαλε και στην κατασκευή του νέου νοσοκομείου του νησιού.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.