Οι πλοίαρχοι αποτελούν ενεργό μέρος της Ελληνικής κοινωνίας

Οι πλοίαρχοι αποτελούν ενεργό μέρος της Ελληνικής κοινωνίας

659
Οι πλοίαρχοι αποτελούν ενεργό μέρος της Ελληνικής κοινωνίας

Στις 10 και 11 Μαΐου 2017 στην αίθουσα των εκδηλώσεων και συνεδριάσεων της ΠΕΠΕΝ πραγματοποιήθηκε η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Πάσης Τάξεως, σύμφωνα με το Καταστατικό, προκειμένου τα μέλη της:
1) Να εγκρίνουν
Τον διοικητικό απολογισμό 2016
Τον προγραμματισμό δράσης 2017
Τον οικονομικό απολογισμό 2016
2) Να εκλέξουν τα μέλη Εξελεγκτικής Επιτροπής ΠΕΠΕΝ 2017
Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης διεξήχθησαν σε κλίμα ανάλογο της θέσης, του κύρους και του ήθους του Έλληνα Πλοιάρχου, ενώ η αίθουσα είχε κατακλυσθεί από Πλοιάρχους όλων των τάξεων, οι οποίοι ομόφωνα ενέκριναν τον Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό, όπως επίσης και τον Προγραμματισμό Δράσης για το 2017.
Το σώμα της Γενικής Συνέλευσης συνέταξε ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από τους παρευρισκόμενους Πλοιάρχους, πάσης τάξεως.
Aναδημοσιεύουμε αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου της ΠΕΠΕΝ, Εμμανουήλ Τσικαλάκη:
“Η Ένωση Πλοιάρχων, αποτελεί πρώτα και πάνω από όλα, κοινωνικό φορέα, ικανό για τις αναγκαίες εκείνες παρεμβάσεις, με τις οποίες θα συμμετάσχει και θα συμβάλλει καθοριστικά, στις προκλήσεις της τρέχουσας χρονιάς, αλλά και των επόμενων χρόνων.
Οι Πλοίαρχοι και οι Ναυτικοί έχουμε πάψει εδώ και πολλά χρόνια να αποτελούμε ξεχωριστό, για πολλούς, αποκομμένο τμήμα της κοινωνίας μας.
Δεν είμαστε πια “οιονεί» μετανάστες, μακρόθεν θεατές του κοινωνικού γίγνεσθαι της χώρας μας, όπως πεισματικά, ακόμα και σήμερα το Κράτος εξακολουθεί να μας θεωρεί.
Δεν είμαστε απλοί αιμοδότες της εθνικής μας οικονομίας, με προσφορά δισεκατομμυρίων δολαρίων ναυτιλιακού συναλλάγματος.
Δεν υπήρξαμε και δεν είμαστε απλοί εργαζόμενοι που επανδρώνουν και κινούν τον Υπερσύχρονο Ελληνικό Εμπορικό Στόλο.
Αποτελούμε συνεχές παρόν και ενεργό μέρος της Ελληνικής κοινωνίας.
Οι Πλοίαρχοι και οι Ναυτικοί αποτελούμε τον κύριο παράγοντα και βασικό μοχλό ανάπτυξης της Ελληνικής Ναυτιλίας στο σύνολό της.
Η Γενική μας Συνέλευση, όπως και οι προηγούμενες, αλλά και το μήνυμα που θα βγεί από αυτήν προς όλους, θα είναι αντάξιο του κλάδου μας, του ύφους, του ήθους και του χαρακτήρα του Έλληνα Πλοίαρχου.
Σταθερή απασχόληση, δημόσια αναβαθμισμένη δωρεάν ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, αξιοπρεπής απομαχία, κοινωνική καταξίωση και βεβαίως, ένα ποιοτικό, ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον εργασίας, είναι οι άξονες στους οποίους πάντα θα κινούμαστε και θα επιδιώκουμε, αγωνιζόμενοι, με όλες μας τις δυνάμεις.
Ένα είναι βέβαιο και σίγουρο, οι καθημερινές τριβές με τα διάφορα προβλήματα, η παρακολούθηση της καθημερινότητας σ’ όλους τους τομείς (τόσο της Ποντοπόρου Ναυτιλίας, όσο και της Ακτοπλοΐας και των σκαφών αναψυχής το τελευταίο διάστημα) όπως και πάρα πολλά άλλα θέματα ποτέ δεν θα πάψουν να μας απασχολούν. Και πάντα, η παρέμβασή μας (όποτε και αν αυτή χρειασθεί) θα είναι άμεση.
Δυστυχώς, λανθασμένες ενέργειες και αποφάσεις του Κράτους, ειδικά σε ότι αφορά την φορολογία των Ελλήνων Ναυτικών, δημιούργησαν θεμελιακά προβλήματα που ξεφεύγουν από τις δικές μας δυνατότητες και ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο ενεργειών και υποχρεώσεων του, που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει διαστάσεις οξύτατου κοινωνικού προβλήματος. Και είναι από τα προβλήματα, που η άμεση λύση του, αποτελεί προϋπόθεση της ύπαρξης του Ναυτικού μας Δυναμικού.
Πλήττει δε κύρια και κατηγορηματικά τους απόμαχους συναδέλφους μας και το εν ενεργεία Ναυτικό Δυναμικό με αποτέλεσμα να αποτελεί θρυαλλίδα στην ύπαρξη της ίδιας της Ναυτιλίας μας, αφού, όπως εμφανίζονται τα πράγματα, κινδυνεύει η διατήρηση της Ελληνικής Σημαίας, με αναπόφευκτη συνέπεια την στροφή σε ξένες σημαίες.
Οι Ναυτικοί πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν πολύ περισσότερα για τα συνταξιοδοτικά και κοινωνικά δικαιώματα που τους απονέμονται. Θα πρέπει άμεσα να ασχοληθεί σοβαρά με την αποκατάσταση των όσων “δεινών” επισώρευσε στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα των Ναυτικών και ας εξαντλήσει επιτέλους τις αρμοδιότητές του για την αποκατάσταση των συντάξεων των συναδέλφων μας.
Είμαστε δίπλα στους συναδέλφους, σε καθημερινή βάση, στα πειθαρχικά συμβούλια Α, Β, βαθμού και στο ΑΣΝΑ. Πρέπει να αλλάξει η απαράδεκτη και απαρχαιωμένη νομοθεσία που βλέπει παντού Μόνο Ευθύνη Πλοιάρχου.
Συμμετέχουμε για πρώτη φορά στην Επιτροπή του ΥΝΑ για τα λιμάνια. Οι εισηγήσεις μας στην εν λόγω Επιτροπή που προέρχονται από την βοήθεια των συναδέλφων Πλοιάρχων που είναι οι κατεξοχήν χρήστες των λιμανιών και οι οποίοι με τις γνώσεις, την πείρα και τη ναυτοσύνη τους διαχειρίζονται εξαιρετικά δύσκολές καταστάσεις, έχουν σαν αποτέλεσμα σε πρώτη φάση τις επικείμενες επισκευές και βελτιώσεις στα λιμάνια της Σαντορίνης και της Καρπάθου”.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.