Τα γιαπωνέζικα ναυπηγεία ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών

Τα γιαπωνέζικα ναυπηγεία ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών

578
Τα γιαπωνέζικα ναυπηγεία ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών

Γιαπωνέζικα ναυπηγεία, όπως αυτά της Mitsubishi Heavy Industries και της Imabari Shipbuilding, αποφάσισαν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα πλοήγησης στα πλοία. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας νέος οργανισμός πρόκειται να δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό το ερχόμενο καλοκαίρι σε συνεργασία με το National Maritime Research Institute, το οποίο έχει έδρα στο Τόκιο. Στη δημιουργία του νέου συστήματος πλοήγησης θα συμμετέχουν και τα ναυπηγεία Japan Marine United, Mitsui Engineering & Shipbuilding and Kawasaki Heavy Industries αλλά και ναυτιλιακές εταιρείες όπως η Mitsui O.S.K. Lines και η Nippon Yusen Kaisha (NYK Line).

Το σύστημα πλοήγησης θα διευκολύνει τον πλου, καθώς θα καθορίζει ποια διαδρομή είναι η πιο βέλτιστη για να ακολουθήσει ένα πλοίο, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες όπως είναι ο καιρός, το ύψος των κυμάτων κ.ά. Με το σύστημα τα πλοία θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθούν τις πιο σύντομες θαλάσσιες διαδρομές, γεγονός που θα συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης των καυσίμων αλλά και των εκπομπών αέριων ρύπων. Με την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών όπως είναι το νέο σύστημα πλοήγησης, τα ναυπηγεία της Ιαπωνίας στοχεύουν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των κινέζικων και των κορεάτικων ναυπηγικών μονάδων.

Να σημειωθεί ότι το περασμένο έτος οι παραγγελίες των γιαπωνέζικων ναυπηγείων αφορούσαν πλοία συνολικής χωρητικότητας 3,72 εκατ. τόνους, μειωμένες κατά 17% περίπου συγκριτικά με το 2015. Οι μειωμένες παραγγελίες της ναυπηγικής βιομηχανίας της Ιαπωνίας αποδίδονται μεταξύ άλλων και στον ανταγωνισμό τιμών που δέχονται από τους Κινέζους και Κορεάτες ανταγωνιστές.

Φωτό: mhi.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.