Η αντιμετώπιση των οργανωμένων μορφών εγκλήματος, που δρουν σε διεθνές επίπεδο

Η αντιμετώπιση των οργανωμένων μορφών εγκλήματος, που δρουν σε διεθνές επίπεδο

54
Η αντιμετώπιση των οργανωμένων μορφών εγκλήματος, που δρουν σε διεθνές επίπεδο

Από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας έγινε γνωστό ότι εξαρθρώθηκαν δυο εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση αλλοδαπών από την Ελλάδα στην Ιταλία και τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
Η αποδόμηση των δύο αυτών οργανώσεων επιτεύχθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και είναι αποτέλεσμα συντονισμένων δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Συγκεκριμένα τις υποθέσεις χειρίστηκαν η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και την πληροφοριακή υποστήριξη των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας και της EUROPOL.
Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μετά από πολύμηνη συνδυαστική έρευνα και αναζητήσεις κατάφερε να συλλάβει σε Αττική, Κατερίνη και Προμαχώνα δεκαεπτά μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων. Πρόκειται για δώδεκα υπηκόους Ιράκ, τρεις ημεδαπούς, ένα υπήκοο Ιράν και ένα υπήκοο Πολωνίας.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα (10) άτομα, μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, από τους οποίους οι (4) αλλοδαποί έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης της χώρας, (2) ημεδαποί και υπήκοος Ιράκ, οι οποίοι δεν εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, καθώς και (3) άτομα, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν πλήρως ταυτοποιηθεί.
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν την 1 και 2 Μαΐου 2017, κατόπιν συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας που αφορά τη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος, πολιτών τρίτων χωρών, χωρίς να υποβληθούν σε έλεγχο.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης, εντοπίστηκε στον Προμαχώνα φορτηγό όχημα, το οποίο οδηγούσε ένα από τα μέλη της οργάνωσης, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν, σε ειδικές διαμορφωμένες «κρύπτες», στην καμπίνα και στο ντεπόζιτο καυσίμων, πέντε αλλοδαποί, τη διακίνηση των οποίων είχε συντονίσει-προγραμματίσει η μια από τις εγκληματικές οργανώσεις, με τελικό προορισμό την Ιταλία. Σημειώνεται ότι, η ατμόσφαιρα στις κρύπτες ήταν αποπνικτική και καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη τη διαδρομή για τους διακινούμενους.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των δραστών αλλά και στη κατοχή τους, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων και 14.000 ευρώ. Επίσης κατασχέθηκαν (3) αυτοκίνητα και φορτηγό ρυμουλκό (τράκτορας).
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, πρωινές ώρες της 03/05/2017, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια κύριας ανάκρισης ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των μη συλληφθέντων δραστών συνεχίζονται.
Για την πλήρη διακρίβωση όλου του εύρους των παράνομων δραστηριοτήτων των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε συστηματική και εμπεριστατωμένη έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν σημαντικά στοιχεία και δεδομένα, ενώ αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα.
Από την πρόοδο της έρευνας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δύο (2) εγκληματικών οργανώσεων, με κοινά χαρακτηριστικά και μεθοδολογία δράσης, που διασυνδέονταν και συνεργάζονταν μεταξύ τους μέσω τεσσάρων κοινών μελών.
Οι δύο ομάδες συστήθηκαν τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2017 και αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου αλλοδαπών από το ελληνικό έδαφος, με προορισμό την Ιταλία και τη Βόρεια Ευρώπη, μέσω των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.
Μάλιστα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών επεδίωξαν τη διακίνηση τουλάχιστον εκατό (100) αλλοδαπών, προσδοκώντας κέρδη που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.