Αναγκαία η τροποποίηση της MLC για την προστασία των ναυτικών σε περιστατικά...

Αναγκαία η τροποποίηση της MLC για την προστασία των ναυτικών σε περιστατικά πειρατείας

481
Αναγκαία η τροποποίηση της MLC για την προστασία των ναυτικών σε περιστατικά πειρατείας

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ILO (International Labour Organization) που έλαβε χώρα στη Γενεύη από τις 3 έως τις 5 Απριλίου, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούσαν την προστασία της μισθοδοσίας όσων ναυτικών κρατούνται όμηροι από πειρατικές επιθέσεις. Επικεφαλής της συνεδρίασης ήταν η Ομάδα Εργασίας της Ειδικής Τριμερούς Επιτροπής του ILO (Working Group of the Special Tripartite Committee), η οποία έχει καθιερωθεί από τη σύμβαση MLC (Maritime Labour Convention).

Η συνεδρίαση του ILO συγκέντρωσε πάνω από 150 εκπροσώπους από τον ILO, τον IMO, καθώς και κυβερνητικών υπηρεσιών και ναυτικών ενώσεων. Η Ομάδα Εργασίας της Ειδικής Τριμερούς Επιτροπής του ILO συνέλεξε προτάσεις που αφορούσαν την προστασία της μισθοδοσίας των ναυτικών σε περιπτώσεις πειρατείας ή ένοπλης ληστείας προκειμένου να προτείνει την τροποποίηση όρων του Κώδικα της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας (MLC, 2006).

Στη συνεδρίαση του ILO συμμετείχε, μεταξύ άλλων και η IMCA (International Marine Contractors Association), η οποία μέσα από δελτίο Τύπου της εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία των σχετικών συζητήσεων. Η κα Ελένη Αντωνιάδου, IMCA’s Policy and Regulatory Affairs Adviser, αναφέρθηκε σε προηγούμενες τροποποιήσεις του Κώδικα της MLC 2006, οι οποίες προβλέπουν την προστασία, την οικονομική ασφάλεια και την αποζημίωση στους ναυτικούς και στις οικογένειές τους σε περιπτώσεις θανάτου ή μακροχρόνιας ανικανότητας που έχουν προέλθει από περιστατικά πειρατείας. Η ίδια προσέθεσε ότι προς το παρόν ο Κώδικας της MLC 2006 έχει επικυρωθεί από 82 χώρες και στόχος είναι να αποκτήσει διεθνή ισχύ, όπως συμβαίνει με τις συμβάσεις της Marpol, της SOLAS κ.ά.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/SOUTH KOREA NAVY

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.