Και δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Daewoo Shipbuilding

Και δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Daewoo Shipbuilding

131
Και δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Daewoo Shipbuilding

Οι κρατικές τράπεζες της Νότιας Κορέας «Korean Development Bank» και «Export-Import Bank of Korea» ενέκριναν πρόσφατα δάνειο ύψους $2,6 δις για την ενίσχυση της Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME).
Σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών, τα ναυπηγεία της Daewoo ετοιμάζονται να πάρουν το δεύτερό τους δάνειο, μετά το πρώτο ύψους $3,7 δις που είχαν λάβει τον Οκτώβριο του 2015.
Σύμφωνα με τον CEO της Korean Development Bank, Lee Dong-geol, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τα κορεάτικα ναυπηγεία, η αστάθεια στις τιμές του πετρελαίου, οι μειωμένες παραγγελίες πλοίων και οι καθυστερημένες παραδόσεις δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Ο ίδιος προσέθεσε ότι σε περίπτωση που δεν παρθούν αυστηρά μέτρα, η DSME κινδυνεύει να χρεοκοπήσει μέσα στον Απρίλιο, καθώς έχει προθεσμία μέχρι τις 21 Απριλίου για να αναχρηματοδοτήσει ή να αποπληρώσει δάνεια ύψους $357,9 εκατ. και επιπλέον $447 εκατ. μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με δηλώσεις των πιστωτριών τραπεζών των ναυπηγείων DSME, το πακέτο διάσωσης θα δοθεί στα ναυπηγεία εφόσον όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (μέτοχοι, συνδικαλιστικές ενώσεις) συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους.
Συγκεκριμένα, για τη λήψη του δανείου, απαιτείται να γίνει ανταλλαγή του δανείου με ίδια κεφάλαια των ναυπηγείων. Επίσης, βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση του δανείου, είναι να μειωθεί το ανθρώπινο δυναμικό και οι μισθοί κατά 10% και 20%, αντίστοιχα, χωρίς να προβούν οι εργαζόμενοι σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Από τη μεριά τους οι πιστωτές συμβουλεύουν τα ναυπηγεία να περιορίσουν την κατασκευή υπεράκτιων εγκαταστάσεων, οι οποίες συνεισέφεραν σημαντικά στις ζημιές των ναυπηγείων το 2016 ($1,44 δις) και να επικεντρωθούν, λόγω της υψηλής τεχνολογίας που διαθέτουν, στη ναυπήγηση πλοίων που χρησιμοποιούν LNG ως καύσιμο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.