Η Μεγάλη Βρετανία απαγορεύει τη μεταφορά ηλεκτρονικών συσκευών σε ορισμένες πτήσεις της

Η Μεγάλη Βρετανία απαγορεύει τη μεταφορά ηλεκτρονικών συσκευών σε ορισμένες πτήσεις της

284
Η Μεγάλη Βρετανία απαγορεύει τη μεταφορά ηλεκτρονικών συσκευών σε ορισμένες πτήσεις της

Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, ακολουθώντας την πολιτική των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως απαγορεύει τη μεταφορά μεγάλων ηλεκτρονικών συσκευών (φορητοί υπολογιστές, tablets) από επιβάτες στις καμπίνες των αεροσκαφών κατά τη διάρκεια των πτήσεων.
Η απαγόρευση αυτή αφορά μόνο τις απευθείας πτήσεις από την Τουρκία, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και την Τυνησία στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω της έντονης ανησυχίας για ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες, καθώς είναι πιθανό οι ηλεκτρονικές συσκευές να κρύβουν εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Η απαγόρευση αυτή, η οποία δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα τεθεί σε εφαρμογή, αφορά όσες ηλεκτρονικές συσκευές έχουν μήκος μεγαλύτερο των 16 εκατοστών, πλάτος μεγαλύτερο των 9,3 εκατοστών ή πάχος άνω των 1,5 εκατοστών. Οι συσκευές αυτές δεν θα πρέπει να βρίσκονται στις καμπίνες των αεροπλάνων αλλά να παραδίδονται από τους επιβάτες στο αεροδρόμιο κατά την επίβιβασή τους.
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, θα επιτρέπεται στους επιβάτες να έχουν μαζί στην καμπίνα του αεροσκάφους smartphones, κονσόλες παιχνιδιών και dvd players, εφόσον δεν υπερβαίνουν οι διαστάσεις τους τα ανωτέρω όρια.
Αεροπορικές εταιρείες που θα επηρεαστούν από αυτόν τον κανονισμό είναι οι British Airways, Easy Jet, Thomson, Turkish Airlines, Pegasus Airlines, Middle East Airlines, Saudi Arabian Airlines κ.α. Σύμφωνα με ταξιδιωτικό συντάκτη της Independent, περίπου 1.000 Βρετανοί επιβάτες που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση την Turkish Airlines για να πετάξουν σε μακρινούς προορισμούς θα επηρεαστούν από τον κανονισμό αυτό καθώς οι πτήσεις τους πραγματοποιούνται μέσω Κωνσταντινούπολης.
Οι απαγορεύσεις αυτές τόσο από τη μεριά του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και των ΗΠΑ, υιοθετούνται για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων από ομάδες Τζιχαντιστών. Ωστόσο, στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ θεωρούν ότι οι απαγορευτικοί κανονισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έδωσαν την Τρίτη το πρωί προθεσμία 96 ωρών στις αεροπορικές εταιρείες Royal Jordanian, EgyptAir, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates κ.α. να εφαρμόσουν τον κανονισμό.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.