Βασικός πυλώνας για την ΕΕ η ναυτιλία της, 516.000 οι Eυρωπαίοι ναυτικoί

Βασικός πυλώνας για την ΕΕ η ναυτιλία της, 516.000 οι Eυρωπαίοι ναυτικoί

131
Βασικός πυλώνας για την ΕΕ η ναυτιλία της, 516.000 οι Eυρωπαίοι ναυτικoί

H ναυτιλία της ΕΕ απασχολεί άμεσα 640.000 άτομα και συνεισέφερε πάνω από 57 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ για το 2015. Εάν προσθέσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις γενικότερες επικουρικές εργασίες, η συνολική συμβολή της απασχόλησης του κλάδου της ναυτιλίας ανέρχεται σε 2,1 εκατομμύρια άτομα και η συνολική συνεισφορά στο ΑΕΠ το 2015 υπολογίζεται ότι ήταν 140 δις ευρώ.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της τελευταίας μελέτης σχετικά με την οικονομική αξία της ναυτιλιακής βιομηχανίας της ΕΕ την οποία ανακοίνωσε η ECSA σε συνεργασία με την Oxford Economics.
16575127Η ECSA ανακοίνωσε τα αποτελέσματα και τα νέα στοιχεία κατά την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ναυτιλίας που εορτάζεται στις Βρυξέλλες με στόχο να βελτιώσει την εικόνα του κλάδου ειδικά απέναντι στους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ. «Τα τελευταία στοιχεία της Oxford Economics υπογραμμίζουν ότι η ναυτιλία παραμένει μια σταθερά σημαντική συνιστώσα στην ευρωπαϊκή ατζέντα της απασχόλησης και της ανάπτυξης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ECSA Patrick Verhoeven.

Η έκθεση της ΕCSA η οποία εκπονήθηκε από την Oxford Economics αναδεικνύει ότι περίπου τα τέσσερα πέμπτα της άμεσης απασχόλησης στη ναυτιλία αφορούν θέσεις εργασίας στη θάλασσα. Οι Αξιωματικοί ΕΝ αντιπροσωπεύουν κατ’ εκτίμηση το 42% των θέσεων στη θάλασσα, ενώ τα κατώτερα πληρώματα το 58%. Το 40% των 516.000 ναυτικών που απασχολούνται στον κλάδο της ναυτιλίας της ΕΕ εκτιμάται ότι είναι υπήκοοι της ΕΕ και του ΕΟΧ.

Φωτο: EPA/ DANIEL REINHARDT/dpa & DANIEL BOCKWOLDT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.