Με θετικό πρόσημο έκλεισε το 2016 για τον λιμένα του Αμβούργου

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το 2016 για τον λιμένα του Αμβούργου

60
Με θετικό πρόσημο έκλεισε το 2016 για τον λιμένα του Αμβούργου

Το 2016 έκλεισε με θετικό πρόσημο για το λιμένα του Αμβούργου. Συγκεκριμένα, τα διακινηθέντα φορτία (γενικά και χύδην) άγγιξαν συνολικά τους 138,2 εκατ. τόνους, ενώ αυξημένη ήταν και η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, κυρίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα διακινήθηκαν 8,9 εκατ. TEUs, που μεταφράζεται σε αύξηση 1% σε σχέση με τα μεγέθη του 2015.
Ίσως, το πιο ενδιαφέρον στην περίπτωση του Αμβούργου είναι η σημαντική αύξηση που καταγράφηκε στις εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές από και προς το μεγαλύτερο γερμανικό λιμένα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 2016, διακινήθηκαν από και προς το Αμβούργο, μέσω σιδηροδρόμου, συνολικά 46,4 εκατ. τόνοι εμπορευμάτων (αύξηση 1,5% σε σχέση με το 2015), ενώ διακινήθηκαν και 2,4 εκατ. TEUs (αύξηση 2,4%).
Να σημειωθεί ότι ημερησίως πραγματοποιούνται περισσότερες από 200 αφίξεις και αναχωρήσεις τραίνων στο λιμάνι του Αμβούργου, με σημαντική ώθηση να δίνουν τα τραίνα που συνδέουν το Αμβούργο και την βιομηχανική περιοχή της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Ενώ, οι πλέον σημαντικές εξαγωγές, που πραγματοποιούνται μέσω σιδηροδρόμου και λιμένα Αμβούργου, είναι αυτές της γερμανικής μπύρας «Warsteiner».
Ο Ingo Egloff, Joint CEO του τομέα μάρκετινγκ του λιμένα (Port of Hamburg Marketing), παρουσιάζοντας τα στοιχεία για το 2016, σημείωσε ότι «ο λιμένας του Αμβούργου πέτυχε σταθεροποίηση των μεγεθών του, ενώ κατάφερε το δεύτερο εξάμηνο να επιτύχει και θετικό πρόσημο στην διακίνηση εμπορευμάτων, με σημαντική ώθηση να δίνεται από τις σιδηροδρομικές μεταφορές».
Από την πλευρά του ο Jens Meier, Managing Director της Λιμενικής Αρχής του Αμβούργου (HPA), εξέφρασε την θλίψη του για τις νέες καθυστερήσεις στα έργα εκβάθυνσης του Έλβα, τονίζοντας, βέβαια, ότι παραμένει αισιόδοξος πως ο λιμένας του Αμβούργου θα επιτύχει με την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του στο λιμενικό χάρτη της βόρειας Ευρώπης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.