Πολεμικό Ναυτικό: Επιβράβευση Αριστείας και Εξαιρέτων Πράξεων

Πολεμικό Ναυτικό: Επιβράβευση Αριστείας και Εξαιρέτων Πράξεων

822
Πολεμικό Ναυτικό: Επιβράβευση Αριστείας και Εξαιρέτων Πράξεων

Σε συνέχεια της καθιέρωσης του θεσμού της επιβράβευσης και της ανάδειξης της αριστείας και των εξαίρετων πράξεων των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, ως ελάχιστη αναγνώριση στο πρόσωπό τους, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017, επιδόθηκε η «Επιβράβευση Αριστείας – Εξαίρετων Πράξεων» στα μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού ΠΝ-53 (τύπου S70B, Aegean Hawk) το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης, στη θαλάσσια περιοχή εγγύς ακτών βορείως ν. Άνδρου, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 24 Δεκεμβρίου 2016:
– Πλωτάρχη (ΕΜ) Ανδρέα Πετρόπουλο ΠΝ, Κυβερνήτη
– Υποπλοίαρχο Κυριάκο Καραναγνώστη ΠΝ, Συγκυβερνήτη
– Ανθυπασπιστή (Τ/ΜΕΚ) Κωνσταντίνο Χρονόπουλο
– Αρχικελευστή (ΗΝ/ΑΥ) Κωνσταντίνο-Παναγιώτη Σπυρόπουλο
– Δίοπο (Τ/ΜΗΧ/ΜΕΚ) Ανάργυρο-Μάριο Σταυρόπουλο, Διασώστη διότι πέραν και άνω των προβλεπομένων, ως μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου ΠΝ 53, συμμετείχαν σε επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης και έφεραν εις πέρας, με απόλυτη επιτυχία και υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, αποστολή εντοπισμού, περισυλλογής και διάσωσης ανθρώπων από βυθιζόμενο πλοίο, γεγονός που αποδεικνύει υψηλό αίσθημα ανθρωπισμού, επαγγελματισμού, ευθύνης, ανδρείας, θάρρους έναντι των φυσικών κινδύνων και προσήλωσης κατά την ώρα εκτέλεσης του καθήκοντος.
Ειδικότερα, ο Κυβερνήτης του ελικοπτέρου, υπερβαίνοντας κατά πολύ την έννοια του καλώς εννοούμενου καθήκοντος, ανέλαβε πρωτοβουλίες που απαιτήθηκαν κατά την διάρκεια της επιχείρησης, με αποτέλεσμα, από 06:03 έως 08:20, το ελικόπτερο να απομακρύνει σώα, με μία και μόνο διαδρομή, τα 9 μέλη του πληρώματος (3 από Πολωνία, 1 από Ουκρανία, 1 από Λιθουανία και 4 από Φιλιππίνες) του φορτηγού πλοίου CABRERA, σημαίας Αντίγκουα Μπαρμπούντα.
Το πλοίο είχε προσαράξει σε απόκρημνη κατακόρυφη βραχώδη ακτή, ενώ ταυτόχρονα κλυδωνιζόταν και βυθιζόταν σταδιακά, γεγονός που περιόριζε τις κινήσεις του ελικοπτέρου και τα χρονικά περιθώρια διασώσεως. Στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες (άνεμοι εντάσεως 30 κόμβων, βροχή και περιορισμένη ορατότητα).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.