Οι χώρες-μέλη του OPEC μειώνουν την πετρελαϊκή τους παραγωγή

Οι χώρες-μέλη του OPEC μειώνουν την πετρελαϊκή τους παραγωγή

89
Οι χώρες-μέλη του OPEC μειώνουν την πετρελαϊκή τους παραγωγή

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τον περασμένο Ιανουάριο η Σαουδική Αραβία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα-μέλος του OPEC, μείωσε σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου, συνεισφέροντας στη συνολική μείωση της παραγωγής του Οργανισμού έως και 93%.

Ο OPEC από τις αρχές του χρόνου έχει μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ώθηση στην τιμή του. Η Ρωσία και άλλα 10 μέλη του Οργανισμού έχουν συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 50%. Σύμφωνα με στοιχεία του OPEC τον περασμένο μήνα οι εξαγωγές πετρελαίου από τα 11 μέλη του έπεσαν στα 29,888 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία εκτιμάται, πως στην πραγματικότητα η παραγωγή της έχει μειωθεί περισσότερο απ’ όσο υπολογίζει ο OPEC, φτάνοντας μέχρι και τα 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Από την άλλη πλευρά, το Reuters αναφέρει ότι ορισμένα μέλη του OPEC (Αλγερία, Ιράν, Ιράκ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βενεζουέλα) καταγράφουν αύξηση στην πετρελαϊκή τους παραγωγή, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία του OPEC περί μείωσης της παραγωγής.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ζήτηση για αργό πετρέλαιο από τις χώρες του OPEC θα αυξηθεί το 2017 σε περίπου 32,14 βαρέλια ανά ημέρα, ο OPEC εκτιμά ότι εφόσον η παραγωγή πετρελαίου παραμείνει σε σταθερά επίπεδα, τότε δεν θα υπάρξει πλεόνασμα πετρελαίου. Να σημειωθεί, ότι τον περασμένο μήνα το πλεόνασμα ανήλθε σε 985.000 βαρέλια ανά ημέρα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA PHOTO/IHRAC/BURNHAM

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.