Μεγάλος κίνδυνος για πειρατικές επιθέσεις σε Νιγηρία και Υεμένη

Μεγάλος κίνδυνος για πειρατικές επιθέσεις σε Νιγηρία και Υεμένη

632
Μεγάλος κίνδυνος για πειρατικές επιθέσεις σε Νιγηρία και Υεμένη

Τα περιστατικά πειρατικών επιθέσεων καθώς και οι απαγωγές πληρωμάτων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε συγκεριμένες θαλάσσιες περιοχές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Νιγηρίας, όπου το 2016 καταγράφηκε αύξηση των πειρατικών επιθέσεων στα θαλάσσια ύδατα της χώρας έως και 50%.

Συγκεκριμένα το 2015 καταγράφηκαν 20 πειρατικές επιθέσεις, αριθμός που έφτασε τις 49 το 2016.  Σημαντική αύξηση έχει σημειωθεί και στον αριθμό των ναυτικών, που έχουν πέσει θύματα απαγωγής από πειρατές. Πιο αναλυτικά, το 2016, συνολικά 51 ναυτικοί έπεσαν θύματα απαγωγής από πειρατές, συγκριτικά με τους 31 το 2015.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Dryad Maritime, σε διεθνές επίπεδο, από το 2012 οι πειρατικές επιθέσεις μειώνονται σταθερά λόγω των βελτιωμένων συστημάτων ασφαλείας που διαθέτουν τα πλοία και των αποτελεσματικών ναυτικών περιπολιών που λαμβάνουν χώρα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το 2016 σημειώθηκαν συνολικά μόνο 191 πειρατικές επιθέσεις, σε σχέση με τις 246 το 2015.

Ο CEO της Dryad Maritime, Graeme Gibbon Brooks, σε δηλώσεις του τόνισε, πως υπάρχουν συγκεκριμένες θαλάσσιες διαδρομές που είναι επικίνδυνες, παρά τη μείωση των πειρατικών επιθέσεων. Πρόσθεσε, επίσης, πως προκαλεί ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο το γεγονός, πως οι ναυτικοί συνεχίζουν να πέφτουν θύματα απαγωγών.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως και στη Μεσόγειο συνεχίζουν να εκδηλώνονται πειρατικές επιθέσεις λόγω του μεταναστευτικού κύματος από τη Βόρεια Αφρική, ενώ στον Ινδικό Ωκεανό πειρατικές επιθέσεις καταγράφονται, κυρίως, σε πλοία που πλέουν στα ανοιχτά της Υεμένης, χώρα όπου μαίνονται εμφύλιες πολεμικές συγκρούσεις.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/YAHYA ARHAB

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.