Lloyd’s: Το «σκληρό» Brexit οδηγεί σε αλλαγή έδρας

Lloyd’s: Το «σκληρό» Brexit οδηγεί σε αλλαγή έδρας

969
Lloyd’s: Το «σκληρό» Brexit οδηγεί σε αλλαγή έδρας

Μετά από 328 χρόνια παρουσίας στο City, o εμβληματικός οργανισμός των Lloyd’s αναμένεται να είναι ο πρώτος μεγάλος βρετανικός θεσμικός κολοσσός που θα αποφασίσει τη μεταφορά μέρους των δραστηριοτήτων του σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μία απόφαση, που έρχεται ως άμεση συνέπεια του Brexit, και ιδίως του «σκληρού» Brexit που ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι.

Άλλωστε, ο Πρόεδρος του αντασφαλιστικού γίγαντα, John Nelson, είχε δηλώσει προ ολίγων μηνών, ότι η θέση της ίδιας της βρετανικής μητρόπολης ως παγκοσμίου ηγέτη στον τομέα της ασφάλισης έχει πλέον τεθεί σε κίνδυνο λόγω της απόφασης των Βρετανών για αποχώρηση από την ΕΕ.

Ο ίδιος είχε, επίσης, προειδοποιήσει την βρετανική κυβέρνηση, πως αν δεν παρουσιαστούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το Λονδίνο σχετικά με το ποια θα είναι η σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, μετά την αποχώρηση τη πρώτης από την Ένωση, τότε η επιλογή για πολλά νομικά πρόσωπα, όπως οι Lloyd’s, θα είναι η μεταφορά δραστηριοτήτων σε ευρωπαϊκό έδαφος, προτού εγκαινιαστεί η διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Επίσης, και η Διευθύνουσα Σύμβουλος Inga Beale, επιβεβαίωσε ότι θα ακολουθήσει το αρχικό πλάνο, για μετακόμιση εκτός Λονδίνου.

Η απόφασή των Lloyd’s για μεταφορά θα γίνει μέσω θυγατρικής, για την οποία θα ζητήσει την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών. Η απόφαση έχει να κάνει με την ανάγκη προστασίας των εσόδων του οργανισμού, που κατά 11% προέρχονται από την Ευρώπη, ενώ κύριος στόχος είναι η διατήρηση ελεύθερης πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες βρετανικών ειδησεογραφικών μέσων (The Ιndependent, Business Insider), οι Lloyd’s εξετάζουν ως υποψήφιες χώρες για την δημιουργία της ευρωπαϊκής  έδρας την Ιρλανδία, την Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Μάλτα, αν και ως πιο πιθανή έδρα, κατά τους Financial Times, φέρεται το Λουξεμβούργο.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι FT, το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών του αντασφαλιστικού κολοσσού των Lloyd’s θα παραμείνει στο Λονδίνο, ενώ σε κάθε περίπτωση οι οριστικές αποφάσεις για δημιουργία έδρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ληφθούν μέχρι το τέλος του προσεχούς Μαρτίου.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.