Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα για την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα για την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας

432
Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα για την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, είναι πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας για την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, PDVSA. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, γεγονός που έχει προκαλέσει τη μείωση των εσόδων της από τις εξαγωγές πετρελαίου. Σύμφωνα με ειδικούς, η συμφωνία του OPEC για μείωση της παραγωγής πετρελαίου θα προκαλέσει μικρή μόνο αύξηση στην τιμή του και αυτό δεν θα μεταβάλλει, ουσιαστικά, τη δεινή οικονομική θέση της PDVSA.

Μια άλλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η PDVSA είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εξαγωγές πετρελαίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Οκτώβριο, οι ακυρώσεις από ξένους πελάτες έχουν φτάσει στα 7 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου, κάτι που αποδίδεται στη μειωμένη παραγωγή της κρατικής εταιρείας της Βενεζουέλας, λόγω των οικονομικών της προβλημάτων.

Επιπλέον, η PDVSA έχει καθυστερήσει τις παραδόσεις πετρελαίου σε Κίνα και Ρωσία, χώρες που αποτελούν σημαντικούς εισαγωγείς πετρελαίου από τη Βενεζουέλα. Πεκίνο και Μόσχα αναμένουν τις παραδόσεις πετρελαίου σε αντάλλαγμα των δανείων που έχουν χορηγήσει στην PDVSA, μέσω ενός προγράμματος, που έχουν καταρτίσει, για την παροχή πετρελαίου έναντι δανείων.

Ένας επιπλέον λόγος για τη μείωση της παραγωγής είναι και η έλλειψη των απαραίτητων επενδύσεων στις εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου της χώρας, ούτως ώστε αυτές να μπορούν να παραμείνουν λειτουργικές. Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Δεκέμβριο, η PDVSA παρουσίασε ένα στρατηγικό πλάνο εννέα ετών, με στόχο την αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής της.

Φωτό: EPA PHOTO AFPI ANDREW ALVAREZ aa/pa

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.