Το ΕΚ έδωσε πράσινο φως στην αμφιλεγόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον...

Το ΕΚ έδωσε πράσινο φως στην αμφιλεγόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά

51
Το ΕΚ έδωσε πράσινο φως στην αμφιλεγόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα το πρωί τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA) μεταξύ Ευρώπης και Καναδά.

Η Συμφωνία, θεωρείται από πολλούς παρατηρητές αλλά και εφοπλιστικές ενώσεις, όπως η Ένωση των Δανών Εφοπλιστών, ως η πλέον ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχει ποτέ υπάρξει στην πρόσφατη ιστορία.

Η θετική ψήφος του ΕΚ θα επιτρέψει μεγάλο μέρος της συμφωνίας ΕΕ-Καναδά να τεθεί σε ισχύ, προσωρινώς και μερικώς, έως ότου η Συμφωνία πάρει το απαραίτητο πράσινο φως από όλα τα εθνικά και τοπικά κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μία διαδικασία, που θα απαιτήσει, βέβαια, μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί.

Η Συμφωνία αναμένεται να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, διευκολύνοντας το επιχειρείν στην καναδική αγορά, ενώ θα ενισχύσει σημαντικά το θαλάσσιο εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Καναδά, καθώς θα υπάρξει κατάργηση τελωνειακών δασμών, το κόστος των οποίων αγγίζει σήμερα τα €500 εκατ., σε ετήσια βάση.

Manifestation of the Berlin Association against TTIP, TiSA, CETA

Βέβαια, οι αντιδράσεις για την υπογραφή της CETA συνεχίζονται, καθώς αρκετές οργανώσεις προειδοποιούν ότι ο Καναδάς επιτυγχάνει μέσω της Συμφωνίας την χαλάρωση των ευρωπαϊκών κανονισμών που έχουν επιβληθεί για την προστασία του περιβάλλοντος, κανονισμοί που είτε δεν συνάδουν με τους κανονισμούς του Καναδά, είτε θεωρούνται ως «περιοριστικοί» για την επιχειρηματικότητα.

Φωτό:ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA EPA/WOLFGANG KUMM

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.