Πρωτοβουλίες του ΥΝΑΝΠ για συνδυασμένες μεταφορές προς ενίσχυση των νησιών

Πρωτοβουλίες του ΥΝΑΝΠ για συνδυασμένες μεταφορές προς ενίσχυση των νησιών

87
Πρωτοβουλίες του ΥΝΑΝΠ για συνδυασμένες μεταφορές προς ενίσχυση των νησιών

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΑ Ρόδου, όπου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για τη συγκρότηση κοινής επιτροπής με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και με τοπικούς φορείς των νησιών, η οποία θα έχει ως κύριο θέμα τον σχεδιασμό των συνδυασμένων μεταφορών.

Ο κ. Σαντορινιός τόνισε ότι η πρωτοβουλία βασίζεται στην προσπάθεια να εξυπηρετούνται τα νησιά από όλα τα διαθέσιμα μεταφορικά μέσα. Προτεραιότητα δόθηκε στις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις, καθώς σε αυτές υπάρχει η επιδότηση των άγονων γραμμών, έτσι ώστε να συνδυαστούν και να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος που αυτή τη στιγμή βιώνουν οι νησιώτες» σημείωσε ο κ. Σαντορινιός «είναι η Κάσος, όπου διαθέτει ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια, τα οποία όμως συμπίπτουν. Και έτσι έχει δυο μέσα διαθέσιμα που όμως δίνουν μια επιλογή μετακίνησης την φορά».

Για την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων στις μετακινήσεις των νησιωτών, ο κ. Σαντορινιός ανέφερε ότι θα συσταθούν δύο επιτροπές για τον επανασχεδιασμό των συνδυασμένων μεταφορών και για την εξέταση των απαραίτητων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο των μετακινήσεων. Στις επιτροπές θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και εκπρόσωποι της Τ.Α. και των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιρειών.

Πλέον, το ΥΝΑΝΠ αναμένει από τους νησιωτικούς Δήμους της χώρας να αποστείλουν τα προβλήματα και τις προτάσεις τους, ούτως ώστε να υπάρχει ένα πρωτογενές υλικό καταγραφής των απόψεων των ίδιων των νησιωτών.

Το Υπουργείο εκτιμά πως τα περισσότερα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας θα φανούν στην έναρξη της επόμενης ακτοπλοϊκής περιόδου, ενώ συνεργασία θα ζητηθεί και από τα ΚΤΕΛ, με σκοπό την καλύτερη κάλυψη των νησιωτικών αναγκών για προσβασιμότητα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.