Συνάντηση στις Βρυξελλες του ΥΝΑΝΠ με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Violeta Bulc και...

Συνάντηση στις Βρυξελλες του ΥΝΑΝΠ με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Violeta Bulc και Karmenu Vella

51
Συνάντηση στις Βρυξελλες του ΥΝΑΝΠ με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Violeta Bulc και Karmenu Vella

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με την Επίτροπο Μεταφορών της Ε.Ε. κα Violeta Bulc και τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας κ. Karmenu Vella.

Ο κ. Κουρουμπλής αντάλλαξε απόψεις με τους δύο Επιτρόπους για επίκαιρα ναυτιλιακά θέματα στο πλαίσιο της Ε.Ε και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού καθώς και για θέματα γαλάζιας ανάπτυξης και νησιωτικότητας. Ειδικότερα στη συνάντηση με την Επίτροπο Μεταφορών κα. Bulc συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την ελληνική και την ευρωπαϊκή ναυτιλία. Μεταξύ άλλων επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα όπως είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Ναυτιλίας 2017, τα αέρια του θερμοκηπίου στη Ναυτιλία και οι εξελίξεις στο πλαίσιο του ΙΜΟ και το σύστημα εμπορίας αερίων ρύπων της ΕΕ (EU ETS), ενώ συζητήθηκαν και οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ναυτιλιακής Πολιτικής έως το 2020.

Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε την επιθυμία της Ελλάδας για συνέχιση και περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί ναυτιλιακών θεμάτων και συνεχάρη την Επίτροπο για την πρωτοβουλία ανακήρυξης του έτους 2017 ως «Ευρωπαϊκό έτος για τη ναυτιλία».

Τόσο η Ευρωπαία Επίτροπος όσο και ο Έλληνας ΥΝΑΝΠ αναφέρθηκαν στο ανθρώπινο κεφάλαιο της ναυτιλίας, υπό το φως της βελτίωσης της εκπαίδευσης και των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης στα πλοία. Παράλληλα, υπήρξε σύγκλιση απόψεων ως προς την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

Από την πλευρά της η κα Violeta Bulc παρουσίασε τις στρατηγικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα των Μεταφορών με έμφαση στις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα.

Εν συνεχεία ο κ. Κουρουμπλής συναντήθηκε με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κ. Karmenu Vella παρουσία και του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού. Συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα και συναφείς ελληνικές προτεραιότητες που άπτονται του χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου, ιδίως της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής και της συναφούς Υπουργικής Διακήρυξης που αναμένεται να υιοθετηθεί στη Βαλέτα τον ερχόμενο Απρίλιο.

Επίσης, ο ΥΝΑΝΠ ενημέρωσε τον κ. Vella για την πρωτοβουλία της Ελλάδας να εντάξει το ζήτημα της αναβάθμισης της ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής, με στόχο την προώθηση της ισοπολιτείας των νησιωτών και της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής, στα θεσμικά κείμενα που αναμένεται να υιοθετηθούν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας Μαλτέζικης Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Τέλος, στα θέματα της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας πολιτικής, ο κ. Κουρουμπλής επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ελλάδας στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατατείνουν στην ολοκληρωμένη προσέγγιση των θαλασσίων ζητημάτων στη Μεσόγειο.

Φωτό: hcg.gr

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.