Mε το μάτι στις ΗΠΑ η ναυτιλιακή διοίκηση της Κούβας

Mε το μάτι στις ΗΠΑ η ναυτιλιακή διοίκηση της Κούβας

117
Mε το μάτι στις ΗΠΑ η ναυτιλιακή διοίκηση της Κούβας

Η Κούβα συνεχίζει να αποτελεί προορισμό για τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας παγκοσμίως. Τον περασμένο Μάιο η Carnival Corporation έκανε μεν το παρθενικό της ταξίδι προς την Κούβα με το πλοίο «Adonia» (πλοίο της θυγατρικής της Fathom), σύντομα όμως τα δρομολόγια αυτά σταμάτησαν. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η Carnival αναμένεται να ανακοινώσει την εκτέλεση νέων δρομολογίων προς την Κούβα για το ερχόμενο καλοκαίρι.
Το παράδειγμα της Carnival Corporation ακολούθησαν οι εταιρείες Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line και Pearl Seas Cruises.
Στα τέλη του 2016  η κουβανέζικη κυβέρνηση έδωσε την άδεια για να ξεκινήσουν νέες συνεργασίες των λιμανιών της Κούβας με τη Royal Caribbean, το δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο κρουαζιέρας παγκοσμίως καθώς και με την εταιρεία Norwegian. Πρόσφατα ανακοινώθηκε επίσης από την Royal Caribbean πως η εταιρεία θα επεκτείνει τα δρομολόγιά της προς την Κούβα μέχρι και το Νοέμβριο του 2017. Αντίθετα οι εταιρείες Norwegian και Pearl, θα εκτελέσουν δρομολόγια μόνο την άνοιξη του 2017. Υπολογίζεται πως η Royal Caribbean θα εκτελέσει συνολικά φέτος 11 κρουαζιέρες προς την Κούβα.
Οι θαλάσσιες συνεργασίες της «Δύσης» με την Κούβα όμως δεν περιορίζονται μόνο στην επιβατηγό ναυτιλία αλλά και σε άλλες μορφές ναυτιλιακής σύμπραξης.
Συγκεκριμένα το State Port Authority της Αλαμπάμα (ASPA) υπέγραψε πενταετή συμφωνία με το National Port Administration της Κούβας, αποτελώντας την πρώτη λιμενική συμφωνία της Κούβας που υπογράφτηκε σε αμερικάνικο έδαφος από το 1959 και αφορά τη συνεργασία ως προς την μακροπρόθεσμη διακίνηση επιπλέον εμπορευμάτων μεταξύ της Κούβας και του λιμανιού Mobile της Αλαμπάμα.

Το λιμάνι Mobile της Αλαμπάμα
Το λιμάνι Mobile της Αλαμπάμα

Αυτή η συμφωνία υλοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama και αποτελεί μια ακόμη αφορμή για να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.