SOS εκπέμπει η πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA

SOS εκπέμπει η πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA

197
SOS εκπέμπει η πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA

Η πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, αφού έφτασε στα πρόθυρα χρεωκοπίας το περασμένο έτος, συνεχίζει να αντιμετωπίζει ανυπέρβλητες δυσκολίες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, περισσότερα από 4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Βενεζουέλα παραμένουν μέσα σε tankers της PDVSA στον θαλάσσιο χώρο της Καραϊβικής.

Αυτό συμβαίνει διότι η εταιρεία δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει για λειτουργικά ζητήματα των πλοίων της και την καθιερωμένη επιθεώρηση τους από τους κατά τόπους λιμένες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, 12 tankers (crude oil, product και LPG πλοία) έχουν αγκυροβολήσει στα ανοιχτά των ακτών της Βενεζουέλας και στην Καραϊβική έως ότου γίνει καθαρισμός των δεξαμενών τους ενώ άλλα 11 πλοία έχουν τεθεί υπό κράτηση λόγω οικονομικής αδυναμίας της PDVSA.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Fitch, η εταιρεία PDVSA έχει λάβει δάνειο ύψους $13 δις. για το οποίο υπάρχουν επιφυλάξεις αν μπορεί η εταιρεία να το αποπληρώσει.

Η PDVSA, όπως και η εθνική οικονομία της Βενεζουέλας, έχει επηρεαστεί αρνητικά από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Αυτό έχει οδηγήσει την εταιρεία σε αδυναμία άμεσων πληρωμών στους προμηθευτές της και στις ξένες ναυτιλιακές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται.

Όλα αυτά έχουν καταστήσει τη Βενεζουέλα και τις κρατικές επιχειρήσεις της αφερέγγυους πελάτες με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι διεθνείς οικονομικές τους συναλλαγές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του IMF η μείωση στο ΑΕΠ της Βενεζουέλας το 2016 διαμορφώθηκε στο 10%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.