Ρεκόρ σημείωσε η διέλευση πλοίων από τη διώρυγα του Παναμά

Ρεκόρ σημείωσε η διέλευση πλοίων από τη διώρυγα του Παναμά

678
Ρεκόρ σημείωσε η διέλευση πλοίων από τη διώρυγα του Παναμά

Στο τέλος του 2016 η διώρυγα του Παναμά σημείωσε ρεκόρ, αφού μέσω αυτής διακινήθηκαν πλοία χωρητικότητας 330,7 εκατ. τόνων.

Η νέα διώρυγα του Παναμά ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2016 και μόλις στους 3 πρώτους μήνες της λειτουργίας της εξυπηρέτησε 238 πλοία τύπου neopanamax. Το 36% των πλοίων που διέρχονται από τη διώρυγα είναι containerships και ακολουθούν bulk carriers, tankers και vehicle carriers.

Στόχος για το 2017 είναι η ενίσχυση των υποδομών logistics στην περιοχή. Επίσης, προσπάθειες γίνονται από τη νέα διώρυγα του Παναμά για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων από τα πλοία. Η νέα πρωτοβουλία της Αρχής της Διώρυγας του Παναμά ονομάζεται «Environmental Premium Ranking» και έχει στόχο να ανταμείψει όσα πλοία μειώνουν τις εκπομπές αέριων ρύπων.

Μέσω ενός ειδικού λογισμικού υπολογίζονται οι εκπομπές αέριων των πλοίων με βάση τον τύπο πλοίου, τον όγκο του μεταφερόμενου φορτίου και τη διαδρομή που εκτελείται. Τα πλοία θα μπορούν να βελτιώσουν την ενεργειακή τους επίδοση μέσω του Customer Ranking System, το οποίο βασίζεται σε δείκτες όπως ο EEDI (Energy Efficiency Design Index) και ο Environmental Ship Index ενώ συνυπολογίζεται και η χρήση του LNG ως καύσιμο. Τα πλοία με την υψηλότερη βαθμολογία θα έχουν προτεραιότητα για τη διέλευσή τους από τη διώρυγα του Παναμά. Το σύστημα Environmental Premium Ranking έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.