Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΕΕΝΜΑ (φωτογραφίες)

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΕΕΝΜΑ (φωτογραφίες)

1034
Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΕΕΝΜΑ (φωτογραφίες)

Η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων πραγματοποίησε την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Ναυτικό Όμιλο της Ελλάδας, η οποία περιλάμβανε την απονομή του «Βραβείου Ναυτιλιακής Προσωπικότητας» καθώς και τις βραβεύσεις των επιλεχθέντων υποτρόφων του «Προγράμματος Υποτροφιών ΕΕΝΜΑ» .

Ο Πρόεδρος κ. Σημαντώνης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη διεύρυνση του προγράμματος υποτροφιών ΕΕΝΜΑ, το οποίο φέτος ενισχύθηκε με τη συμμετοχή δύο σημαντικών οργανισμών της ναυτιλίας του Bureau Veritas και του RINA, οι οποίοι προσέφεραν 3 νέες υποτροφίες και σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ένωση να στηρίζει τους νέους και νέες οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ναυτιλιακά ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει  ήδη εκφρασμένο ενδιαφέρον και από άλλους ναυτιλιακούς φορείς να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Στη συνέχεια έκανε μία σύντομη αναδρομή στην διαδρομή της ΕΕΝΜΑ, μίας από τις ιστορικότερες ενώσεις του ελληνικού εφοπλισμού, η οποία μετρά σχεδόν 80 χρόνια λειτουργίας εκπροσωπώντας τη μεσογειακή ναυτιλία, ενώ από το 1999, ημερομηνία θεσμοθέτησης του shortsea από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατόπιν της τριμερούς απόφασης μεταξύ Υπουργείου Ναυτιλίας – ΕΕΕ- ΕΕΝΜΑ, εκπροσωπεί αδιάληπτα έως σήμερα το Shortsea Shipping στην Ελλάδα και στους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς φορείς,  με έντονη δράση και σημαντική παρουσία και συμμετοχή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην σύνδεση της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων με την  περιφερειακή και εθνική οικονομία, ως ο κλάδος ο οποίος, απασχολεί σημαντικό αριθμό εργαζομένων, τόσο στη θάλασσα όσο και στη ξηρά και συμβάλλει σημαντικά σε όλα τα οικονομικά μεγέθη και  αναφέρθηκε στις δράσεις και παρεμβάσεις της Ένωσης τη χρονιά που πέρασε εστιάζοντας στο Europa Ship Plan, το οποίο χαρακτήρισε  μία επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας αλλά και εθνική και όχι μόνο της ΕΕΝΜΑ καθώς συμπεριλήφθηκε επίσημα στο Detailed Implementation Plan των Motorways of the Sea, και για το λόγο αυτό κάλεσε όλες τις ενώσεις να συμμετέχουν.

Με αφορμή τη δημιουργία του Ελληνικού Ναυτιλιακού Cluster, ο κ. Σημαντώνης σημείωσε ότι η ΕΕΝΜΑ ήταν η πρώτη Ένωση, η οποία υποστήριξε την αναγκαιότητα δημιουργίας του Ναυτιλιακού Cluster, υπό το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ως ο συλλογικός φορέας της εγχώριας ναυτιλιακής κοινότητας και διατύπωσε τον έντονο προβληματισμό πως είναι δυνατόν να λειτουργεί το ναυτιλιακό cluster όταν δεν συμμετέχουν σε αυτό όλες οι Ενώσεις και δει αυτές που δραστηριοποιούνται κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα. Στο σημείο αυτό ανέφερε και την πάγια άποψη της Ένωσης, την οποία είχε κοινοποιήσει προ τριετίας, σχετικά  με την ύπαρξη ενός ενιαίου εφοπλιστικού φορέα για την αποτελεσματικότερη εκπροσώπηση της Ναυτιλίας, με κατηγορίες ανά δραστηριότητα για τη ποντοπόρο, τη ναυτιλία μικρών αποστάσεων, την ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα κλπ

Κλείνοντας ο κ. Σημαντώνης ανέφερε ότι η ΕΕΝΜΑ είναι ανοιχτή να ενώσει τις δυνάμεις της με όσες Ενώσεις και φορείς το επιθυμούν προκειμένου το ελληνικό πλοίο να γίνει πιο ποιοτικό, πιο πράσινο, πιο ανταγωνιστικό απέναντι στον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό αλλά και να υποστηρίξει προτάσεις για το καλό της ναυτιλίας ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε «ότι η ΕΕΝΜΑ έχει τη δική της ιστορία και σε κάθε περίπτωση είμαστε εδώ για να  συνεχίσουμε την ιστορία αυτή»

Ο κ. Δρίτσας στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη ΝΜΑ ως σημαντικός πυλώνας της ελληνικής  ναυτιλίας και τόνισε ότι η πρωτοβουλία του Europa Ship Plan έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις ενέργειες της Κυβέρνησης προκειμένου να υποστηρίξει το εν λόγω πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχε από τη την έναρξη του, ως Υπουργός Ναυτιλίας.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Μώραλης ανέφερε ότι η ΝΜΑ είναι το επίκεντρο της ναυτιλιακής δραστηριότητας του Πειραιά και σημείωσε ότι από τη πλευρά του και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα υποστηρίξει κάθε ενέργεια της Ένωσης.

Ο τ. Πρόεδρος της ΝΔ κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι η ναυτιλία αποτελεί εθνική υπόθεση και τόνισε ότι θα σταθεί αρωγός σε οποιαδήποτε θεσμική προσπάθεια της Ένωσης.

Ο κ. Αντώναρος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων  αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ της ΕΙΒ και της ΕΕΝΜΑ και συνεχάρη την Ένωση για τις πρωτοβουλίες της σημειώνοντας ότι θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του Europa Ship Plan, ώστε η Ελληνική ναυτιλία να παραμείνει ανταγωνιστική.

Το φετινό βραβείο «Ναυτιλιακής Προσωπικότητας» απονεμήθηκε στον κ. Παναγιώτη Ζαχαριάδη, για τη  συμμετοχή του στις εθνικές αντιπροσωπείες στον ΙΜΟ και ιδιαίτερα για τη καθοριστική του συμβολή:

·                  στη βελτίωση των κανόνων κατασκευής των νηογνωμόνων (Goal Based Standards),

·                  τη συμμετοχή του στη μελέτη ανατροπής  της απόφασης υποχρεωτικού διπλού τοιχώματος των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου του ΙΜΟ

·                  το ρόλο του στην ανάπτυξη του προτύπου Performance Standard for Protective Coatings του ΙΜΟ

·                  στο πεδίο των περιβαλλοντικών κανονισμών, στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των πλοίων προτείνοντας πρακτικούς και όχι γραφειοκρατικούς κανονισμούς.

Επιπλέον ο κ. Ζαχαριάδης είναι ένας από τους οκτώ ειδικούς παγκοσμίως που στελεχώνουν τη ναυτική επιτροπή της BIMCO, του μεγαλύτερου οργανισμού διαχειριστριών εταιρειών πλοίων, ενώ έχει εφαρμόσει καινοτομικές σχεδιάσεις, με μεγάλα ναυπηγεία όπως η Hyunday, με σχήμα βολβού, που μειώνουν τη κατανάλωση κατά 8%.

Η διάχυση της τεχνογνωσίας, των εμπειριών και επιστημονικών του γνώσεων προς τα μέλη της Ναυτιλιακής Τεχνικής κοινότητας τον καθιστούν καταξιωμένο και αποδεκτό επιστήμονα.

DIO_4359

 

Επιπλέον, τιμητική πλακέτα επιδόθηκε στον κ. Γεώργιο Σανάκη – Med Sea Tankers Shipping Company- ως ένα από τα αρχαιότερα μέλη της ΕΕΝΜΑ, με σχεδόν τριάντα χρόνια ενεργούς παρουσίας και ουσιαστικής συμμετοχής.

DIO_4568

 

Τέλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και η απονομή έξι συνολικά υποτροφιών του «Προγράμματος Υποτροφιών ΕΕΝΜΑ».

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.