Προτάσεις για την υιοθέτηση πράσινων πρακτικών από τα λιμάνια της Χιλής

Προτάσεις για την υιοθέτηση πράσινων πρακτικών από τα λιμάνια της Χιλής

139
Προτάσεις για την υιοθέτηση πράσινων πρακτικών από τα λιμάνια της Χιλής

Η έκθεση “The International Transport Forum’s Ports Policy Review” της Χιλής αναφέρει ότι τα πλοία που έχουν προσεγγίσει τα λιμάνια της χώρας έχουν εκπέμψει στην ατμόσφαιρα περίπου 20.800 τόνους διοξειδίου του αζώτου, 15.700 τόνους διοξειδίου του θείου και άλλους 2.000 τόνους αιωρούμενων σωματιδίων.

Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα ότι τα containerships είναι τα πιο ρυπογόνα σε ποσοστό 40% και ακολουθούν τα tankers και τα bulk carriers.

Τα λιμάνια της Χιλής με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αυτά του San Antonio, Quintero και Valparaiso. Οι πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα λιμάνια  από τη λειτουργία των πλοίων είναι περιορισμένες καθώς οι Λιμενικές Αρχές της χώρας δεν είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν αυτά τα στοιχεία.

Η έκθεση προτείνει σε πρώτο στάδιο να υιοθετήσουν τα λιμάνια πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω συστημάτων μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα λιμάνια (παρόμοιο σύστημα χρησιμοποιείται στο λιμάνι του Λος Άντζελες), μέσω πολιτικών για τη σωστή περιβαλλοντική λειτουργία των λιμανιών, μέσω επιχορηγήσεων και επενδύσεων στις λιμενικές υποδομές και τέλος μέσω της αυτονόμησης των λιμανιών, ούτως ώστε ανάλογα με τις ανάγκες τους να αναπτύξουν και τα κατάλληλα εργαλεία για την καταπολέμηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.