Κυρίαρχος του παγκόσμιου εμπορίου η Κίνα αν ο Trump υψώσει εμπόδια

Κυρίαρχος του παγκόσμιου εμπορίου η Κίνα αν ο Trump υψώσει εμπόδια

153
Κυρίαρχος του παγκόσμιου εμπορίου η Κίνα αν ο Trump υψώσει εμπόδια

Ο κινέζος Πρωθυπουργός Xi Jinping στην τοποθέτησή του στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Νταβός της Ελβετίας, στάθηκε υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης και δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να καταλάβει την παραδοσιακή θέση που κατέχουν οι ΗΠΑ ως κυρίαρχοι του παγκόσμιου εμπορίου. Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Xi επιτέθηκε στον Donald Trump, χωρίς να τον κατονομάσει, κατηγορώντας τον για τις πολιτικές προστατευτισμού που διατείνεται ότι θα εφαρμόσει.

Στην ομιλία του, διάρκειας μιας ώρας, ο Xi είπε ότι τα σύνορα της Κίνας θα παραμείνουν ανοιχτά, κρίνοντας ότι σε έναν παγκόσμιο πόλεμο εμπορίου δεν θα υπάρχουν  νικητές και κάλεσε όλες τις χώρες να στηρίξουν την απόφαση για το κλίμα που υπογράφηκε στο Παρίσι το 2015.

«Η επιβολή πολιτικών προστατευτισμού είναι να σαν κλειδώνεται κάποιος μόνος του σε ένα σκοτεινό δωμάτιο: η βροχή και ο αέρας μένουν εκτός, αλλά το ίδιο συμβαίνει και για το φως και τον αέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κινέζος Πρωθυπουργός, ενώ χαρακτήρισε την παγκόσμια οικονομία σαν έναν μεγάλο ωκεανό από τον οποίο είναι αδύνατο να ξεφύγει κανείς: «κάθε προσπάθεια να διακοπούν οι κινήσεις κεφαλαίων, αγαθών και ατόμων μεταξύ των οικονομιών, είναι απλά τόσο απίθανο όσο και το να οδηγήσει κανείς τα νερά ενός ωκεανού πίσω στα ποτάμια, σε απομονωμένες λίμνες και σε ρυάκια».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.