Στο Baltic Exchange, η κοπή πίτας της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας

Στο Baltic Exchange, η κοπή πίτας της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας

380
Στο Baltic Exchange, η κοπή πίτας της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας

Παρουσία του γ.γ του IMO, του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, του πρέσβη της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο και του Κύπριου Ύπατου Αρμοστή και μελών της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και του cluster του Λονδίνου, πραγματοποιήθηκε στο Baltic Exchange, η κοπή πίτας της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας (Committee).

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Committee, Χαράλαμπος Φαφαλιός αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ελληνόκτητη αλλά και η διεθνής ναυτιλία το 2017, ενώ επεσήμανε τις σημαντικότερες συνιστώσες που επηρέασαν τη ναυλαγορά το περασμένο έτος.

Ο κ. Φαφαλιός αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό των διαλύσεων πλοίων ξηρού φορτίου και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αλλά επεσήμανε ότι ο ρυθμός των διαλύσεων στις συγκεκριμένες αγορές δεν φαίνεται να οδηγεί στην αναγκαία εξισορρόπηση ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση.

Τόνισε, επίσης, ότι οι νέες διεθνείς νομοθεσίες, ειδικά για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως η BWM, δημιουργούν όχι μόνο νέες απαιτήσεις, αλλά και νέες υποχρεώσεις στο ήδη επιβαρυμένο οικονομικό κλίμα για τα πλοία που ταξιδεύουν στις διεθνείς θάλασσες.

Ο κ. Φαφαλιός ανέφερε ότι ο IMO απαιτείται να είναι το μόνο διεθνές όργανο που θα πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις σε σημαντικά θέματα που αφορούν την παγκόσμια ναυτιλία, τονίζοντας την τεράστια σημασία του Διεθνούς Οργανισμού σε αυτή την κρίσιμη εποχή για την ευρωπαϊκή ναυτιλιακή πραγματικότητα.

Ο πρόεδρος, επίσης, αναφέρθηκε στο επικείμενο Brexit, επισημαίνοντας ότι η Βρετανία θα μπορούσε να βρεθεί σε ανταγωνιστική θέση σε σχέση με άλλες χώρες, εάν και εφόσον καταφέρει να διατηρήσει ένα νομοθετικό περιβάλλον που θα εξασφαλίζει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των διεθνών επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων τους.

Ειδικά για την ελληνική πραγματικότητα, ο κ. Φαφαλιός επισήμανε τις άριστες σχέσεις του Committee με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών αλλά και το σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει το Λιμενικό Σώμα, σε αυτές τις δύσκολες εποχές.

Τόνισε, επίσης, ότι η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους δύο σημαντικότερους κλάδους- στυλοβάτες ειδικά στη σημερινή, δύσκολη εποχή.

Ο κ. Φαφαλιός υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου του Committee, με τη συνεχή παρουσία και εμπειρία του στα ναυτιλιακά δρώμενα του Λονδίνου και τη σημαντικότατη συμβολή και την υποστήριξη των μελών του Δ.Σ. – τα οποία καταλαμβάνουν παράλληλα υψηλές θέσεις σε σημαντικούς οργανισμούς και φορείς.

Η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Committee σε μια σεμνή τελετή αποτελεί σημείο αναφοράς για την παρουσία της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας του Λονδίνου αλλά και της συμβολής του στα δρώμενα του City. Με την παρουσία του γ.γ του IMO, εκπροσώπων των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και πλήθους μελών, όχι μόνο της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας αλλά και των σημαντικότερων φορέων με έδρα ή παραρτήματα στο Λονδίνο, επιβεβαιώνεται ο ρόλος αλλά και η δυναμική παρουσία τόσο του ιστορικού οργάνου εκπροσώπησης στην καρδιά του Baltic Exchange, όσο και των μελών του.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.