Ισχύς εν τη ενώσει Ιαπωνίας και Αυστραλίας

Ισχύς εν τη ενώσει Ιαπωνίας και Αυστραλίας

80
Ισχύς εν τη ενώσει Ιαπωνίας και Αυστραλίας

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Malcolm Turnbull και o Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δεσμευθήκαν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους σε θέματα άμυνας αλλά και να υιοθετήσουν μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές συμφωνίες στον κόσμο. Η ολοκλήρωση και η άμεση υιοθεσία της TPP αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τους δύο ηγέτες αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάτω από την ηγεσία του Πρόεδρου Donald στέκονται πλέον αρνητικές προς τέτοιες διηπειρωτικές πρωτοβουλίες.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου, οι πρωθυπουργοί Turnbull και Abe συναντήθηκαν στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία της Αυστραλίας στο Σίδνεϊ, για να συζητήσουν την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, μη αγνοώντας ωστόσο και την διεκδικητική πολιτική της Κίνας στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας αλλά και τις πυρηνικές… αναζητήσεις της Βόρειας Κορέας.

Μετά τη συνάντηση, οι δύο πρωθυπουργοί επεσήμαναν την επιθυμία τους για έναν ενισχυμένο συντονισμό όλων των διπλωματικών τους προσπαθειών, ειδικά απέναντι στις βλέψεις του Πεκίνου και της Πιονγκ Γιάνγκ. Παράλληλα τόνισαν ότι οι σχέσεις Ιαπωνίας και Αυστραλίας είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερες αφού όπως δήλωσε ο κ. Turnbull. “Η Αυστραλία έχει επενδύσει στην επιτυχία της Ιαπωνίας, καθώς και η Ιαπωνία έχει επενδύσει στη δική μας.”

Στο πλαίσιο της συνάντησης η κοινή υπογραφή του αναθεωρημένου συμφώνου άμυνας θα “βελτιώσει την ικανότητα των αμυντικών δυνάμεων μας για την αμοιβαία με την υλικοτεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια των ασκήσεων αλλά και σε άλλες αμυντικές δραστηριότητες”.

Πρωθυπουργός της Αυστραλίας επίσης προσέθεσε σε συνέντευξη Τύπου ότι “Το επίκεντρο των συζητήσεών ήταν σε θέματα στρατηγικά και οικονομικά. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για το κράτος δικαίου, το ελεύθερο εμπόριο και το άνοιγμα των αγορών στην περιοχή μας”.

Με τη νέα συμφωνία για πρώτη φορά η αυστραλιανή αμυντική βιομηχανία θα είναι σύντομα σε θέση να προμηθεύσει πυρομαχικά την Ιαπωνία.

Στο οικονομικό μέτωπο οι δύο πρωθυπουργοί εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η TPP θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους.

«Είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ για την Ιαπωνία και την Αυστραλία, και ειδικά τους στρατηγικούς εταίρους τους, να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο για την περιφερειακή ειρήνη και την ευημερία», δήλωσε ο κ. Turnbull.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.