Οι βασικές γραμμές της Μεγάλης Βρετανίας για την έξοδο από την Ε.Ε.

Οι βασικές γραμμές της Μεγάλης Βρετανίας για την έξοδο από την Ε.Ε.

149
Οι βασικές γραμμές της Μεγάλης Βρετανίας για την έξοδο από την Ε.Ε.

Η Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που προέβλεπαν ότι η Μεγάλη Βρετανία κινείται προς ένα «καθαρό Brexit». Η βρετανή πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας της από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την επιδίωξη για σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.

Σε ομιλία της προς βρετανούς διπλωμάτες ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο παραμένει αμετακίνητο στο θέμα της ελεύθερης μετανάστευσης και της νομοθετικής δικαιοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχές από τις οποίες επιθυμεί να αποδεσμευθεί η Μεγάλη Βρετανία. Χαρακτηριστικά, η Τερέζα Μέι ανέφερε ότι «δεν θα είμαστε με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω. Δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών». Ωστόσο, δήλωσε ότι επιθυμεί να συμμετάσχει η Βρετανία στην Τελωνειακή Ένωση, όχι όμως με τη μορφή που έχει αυτή η ένωση σήμερα. Η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανία διατύπωσε τη βούληση να συνάψει μια εκτεταμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.

Την ίδια ώρα, το βρετανικό νόμισμα σημείωνε τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τον περασμένο Ιούνιο, μετά το δημοψήφισμα, με τους αναλυτές να αποδίδουν το ανοδικό ξέσπασμα στο γεγονός ότι το τελικό σχέδιο του Brexit θα τεθεί στην κρίση του βρετανικού κοινοβουλίου. Η στερλίνα σημείωνε ράλι με κέρδη έως και 2,70% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα 1,2370 δολάρια. Αντίθετα, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 σημείωνε απώλειες πάνω από 1%.

Οι πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους των βρετανών επιχειρηματιών υπήρξαν θετικές στις ανακοινώσεις της βρετανής πρωθυπουργού, στεκόμενοι στις λεπτομέρειες της συμφωνίας που θα προκύψει. Σημαντικό μέρος των βρετανών επιχειρηματιών, ωστόσο, δείχνει την ανησυχία του για τις επιδράσεις που θα έχει το Brexit, θεωρώντας πιθανή μια αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη και καθιστώντας σχεδόν επιτακτική την ανάγκη λήψης δράσεων. Οι δράσεις αυτές αφορούν τη χάραξη στρατηγικής ανάπτυξης της βρετανικής βιομηχανίας και μεγιστοποίησης των ωφελειών από την έξοδο από την Τελωνειακή Ένωση, ώστε να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις ευκαιρίες που, κατά την Τερέζα Μέι, θα προκύψουν για την Μεγάλη Βρετανία εκτός ΕΕ.
Φωτο: ΑΠΕ/ ΜΠΕ, OLIVIER HOSLET

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.