Νέα ναυτιλιακή στρατηγική για την Γερμανία

Νέα ναυτιλιακή στρατηγική για την Γερμανία

169
Νέα ναυτιλιακή στρατηγική για την Γερμανία

Το Βερολίνο επιχειρεί με μεθοδικά βήματα να διαμορφώσει ένα νέο, πιο φιλικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας της χώρας μέσω της υιοθέτησης ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού με ορίζοντα το 2025, που φέρει τον τίτλο «Maritime Agenda 2025».

To πρόσωπο που έχει αναλάβει το συντονισμό από μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας των ενεργειών για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου είναι ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός στο ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, Uwe Beckmeyer. Ο τελευταίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι η Γερμανία χρειάζεται μία επιθετική ναυτιλιακή πολιτική, που θα έχει ως στόχο να αυξηθούν εκ νέου οι θέσεις εργασίας αλλά και να καταστεί η γερμανική ναυτιλιακή βιομηχανία εκ νέου ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον.

Οι τομείς-κλειδιά στους οποίους επικεντρώνεται το κύριο βάρος της «Maritime Agenda 2025» είναι οι εξής: η βελτίωση της καινοτομίας κυρίως στις μεσαίου μεγέθους ναυτιλιακές επιχειρήσεις αλλά και παραναυτιλιακές εταιρείες έτσι ώστε αυτές να καταστούν εκ νέου ανταγωνιστικές, η εφαρμογή πολιτικών που θα προστατεύουν το θαλάσσιο περιβάλλον και το κλίμα, η πιο δυναμική είσοδος των επιχειρήσεων στους τομείς της ψηφιοποίησης και της αυτοματοποίησης, το άνοιγμα νέων αγορών για τις γερμανικές ναυτιλιακές/παραναυτιλιακές εταιρείες.

Για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ φαίνεται ότι -παρά τα προβήματα ανταγωνιστικότητας της γερμανικής σημαίας και της εξαγοράς παραδοσιακών γερμανικών εταιρειών από ξένες ναυτιλιακές (όπως η Hamburg Süd)- η ναυτιλία παραμένει ένας σημαντικός κλάδος της γερμανικής οικονομίας, που έχει μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Το μέλλον θα δείξει εάν η «Maritime Agenda 2025» της καγκελαρίου θα φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/INGO WAGNER

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.